medjimurjepress@gmail.com

Međimurje ima prvi hotel u Hrvatskoj koji nosi prestižni europski znak zaštite okoliša – EU Ecolabel!

Terme Sveti Martin prvi su hotel u Hrvatskoj koji je dobio oznaku EU Ecolabel, prestižni europski znak zaštite okoliša, koji se dodjeljuje održivim proizvodima i uslugama kojima se potiču inovacije te pridonosi cilju klimatske neutralnosti EU-a do 2050. i kružnom gospodarstvu.

Još jedno je ovo u nizu velikih priznanja koja su stigla u najsjeverniji hrvatski kraj i jednu od najljepših turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Oznaku je direktoru Terma Igoru Nekiću uručila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je uputila istaknula da turistima više nisu dovoljni samo more i sunce već traže destinacije poput Svetog Martina na Muri koje su održive i ekološki osviještene: „Terme Sveti Martin su prepoznale trendove i aktivno su se uključile u zelenu tranziciju. Zadovoljili su 22 obavezna kriterija kako bi dobili ovaj prestižan znak koji na razini Europske unije potvrđuje pridržavanje najviših standarda. Svojim poslovanjem predstavljanju ogledni primjer kako uspješno poslovati u turizmi i kakav turizam u Hrvatskoj želimo razvijati.“

Oznaka EU Ecolabel dodjeljuje se na razini Europske unije već 27 godina te promiče ekološku izvrsnost i pomaže pri identifikaciji proizvoda i usluga koji imaju smanjen utjecaj na okoliš, od početne faze uporabe sirovina, preko proizvodnje pa sve do njihova korištenja i konačno odlaganja. U tom smislu, EU Ecolabel je važan instrument za poticanje kružnog gospodarstva i niskougljičnog razvoja te zelene javne nabave.

Da bi se dodijelio znak za okoliš EU-a, turistički smještaj mora biti sukladan s 22 obvezna mjerila iz područja općeg upravljanja, energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, racionalne potrošnje vode, smanjivanja i upravljanja otpadom i otpadnim vodama te ostalim obveznim mjerilima. Cilj mjerila jest promicanje uporabe obnovljivih izvora energije radi štednje energije i vode, smanjenja količine otpada i poboljšanja lokalnog okoliša, pojasnila je ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Dunja Mazzocco Drvar.

Godinu i šest mjeseci trebalo je Termama Sveti Martin da provedu potrebne procedure i usklade poslovanje s mjerilima. Direktor Terma Sveti Martin Igor Nekić naglasio je da je ova oznaka kruna njihovog rada jer Terme žive održivi turizma što je vidljivo kroz brojne projekte koje provode, a kojima su postali regionalni centar zdravog stila života.

„Terme Sveti Martin perjanica su turizma, ne samo u Međimurju, već i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Dobiti priznanje uvijek je velika prilika, no dobiti priznanje Europske unije koja ima postavljene iznimno visoke kriterije u zaštiti okoliša, još ima veći značaj. Drago mi je da je oznaka stigla upravo u Međimurje koje doista drži visoke standarde u svemu, posebice u turizmu. Pored prirodnih ljepota i bogate kulture baštine, ulažemo u aktivni i održivi turizam, zdrav način života i našim gostima nudimo najbolje iz Međimurja, a da su to turisti prepoznali, pokazuju naše nagrade te statistika dolazaka i noćenja.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je nazočio uručivanju oznake.

Dodjeli prestižne nagrade prisustvovala je državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, ravnatelj sektora za razvoj turističkih destinacija Slavko Štefičar, direktor turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, direktor turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri David Novinščak te načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša.

Petra Strahija

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*