Međimurje Press
Ekologija

Pokrenuta inicijativa „ZA ARHIPELAG BEZ PLASTIKE“

Pokretanjem inicijative „Za arhipelag bez plastike“ ovog je vikenda obilježen Međunarodni dan bez plastičnih vrećica kao i istek roka za stupanje na snagu Direktive Europske unije o jednokratnoj plastici u Hrvatskoj. Novi Zakon o gospodarenju otpadom još nije donesen no naši otoci poslali su jasnu poruku da je krajnje vrijeme da krenemo u život i poslovanje bez jednokratne plastike.

U protekle tri godine na Zlarinu je volonterskim snagama ostvaren značajan pomak u smanjenju onečišćenja jednokratnom plastikom, ali i pomak prema konceptu održivog turizma kroz koji posjetitelji ostvaruju doticaj sa sadržajima ekološke tematike. Inicijativa „Za Zlarin bez plastike“ prepoznata je kroz veliku medijsku pozornost te kroz brojne nagrade poput „Žutog okvira“ National Geographic Hrvatska. Zlarinska udruga „Tatavaka“ u partnerstvu s udrugom „Zajedno za Krapanj“ i Turističkom zajednicom Krapanj-Brodarica osmislila je način širenja zlarinskog primjera na druge otoke – kroz „Arhipelag bez plastike“.

Krapanj postaje prva postaja Arhipelaga bez plastike. 10 otočnih ugostitelja i drugih malih poduzetnika o kojima primarno ovisi smanjenje distribucije plastike potpisalo je u hotelu Spongiola „Povelju o Krapnju bez plastike“ i obvezalo se iz uporabe izbaciti jednokratnu plastiku. Povelju su potpisali i podržavatelji Arhipelaga – župan Šibensko-kninske županije dr.sc. Marko Jelić, pročelnik Petar Mišura u ime Grada Šibenika, partnera Tatavake u projektu „Prema arhipelagu bez plastike“ programa BeMed – Beyond Plastic in Mediterranean, dr.sc. Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu, Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj te predstavnici poslovnih organizacija i organizacija civilnog društva koji podržavaju ovu inicijativu. Projektni je partner te podrška na međunarodnoj razini i organizacija SMILO – Small Island Organisation.

Pokretanje Arhipelaga podržao je i njegov ambasador – Domagoj Jakopović Ribafish s čijim projektom „RokOtok“ su simbolički povezani Krapanj i Zlarin te, za naredni korak, otok Prvić. Ribafish je započeo provedbu ovogodišnjeg izdanja „RokOtoka“ plivajući između Brodarice i Krapnja u subotu 3. srpnja. Tijekom vikenda održao je radionice i podijelio poklone za preko 150 djece u Krapnju i u Zlarinu. Udruge „Tatavaka“ i „Zajedno za Krapanj“, Turističke zajednice Zlarin i Krapanj-Brodarica te Peak and Peddle Croatia organizirali su za djecu i „Ljetne spretne dječje igre“ u Zlarinu te mini disko bez plastike u Krapnju. U članstvo zlarinske inicijative primljene su dvije nove organizacije – Peak and Peddle Croatia i Oš’ griz.

Udruga Tatavaka i partneri

Ivana Kordić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja