Međimurje Press
Ekologija

Programi Tjedna zaštite prirode od 16. do 22. svibnja!

Povodom Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj (22. svibnja) Javna ustanova Međimurska priroda organizira Tjedan zaštite prirode. Istog se datuma obilježava i Međunarodni dan biološke raznolikosti, što je razlog više za organizaciju niza prigodnih aktivnosti i programa, koje će se provesti od 16. do 22. svibnja 2022. godine.

Aktivnosti kreću u ponedjeljak 16. svibnja studijskim putovanjem hrvatskih novinara na područje Međimurske županije. Pri tome će novinari posjetiti i razgledati Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, Svetomartinsku Muru u Žabniku i Matulov grunt u Frkanovcu. Domaćin ovog studijskog putovanja je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a putovanje organizira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Uprava za zaštitu prirode u sklopu provedbe projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000‟.

Dan kasnije, u utorak 17. svibnja međimurski čuvari prirode postavit će s učenicima hotel za kukce u Područnoj školi Peklenica i Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici.

U četvrtak, 19. svibnja na radiopostaji HRČAK gostovat će s početkom u 9:10 sati Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, a na temu uloge pojedinca u zaštiti prirode i aktivnosti koje Ustanova provodi 15 godina s ciljem očuvanja međimurske prirodne baštine.

U četvrtak 19. svibnja svi zainteresirani pozvani su doći u 18:30 na Matulov grunt u Frkanovec na književnu večer. Pisac Marko Gregur predstavit će svoj nagrađeni roman Vošicki, a program će voditi pisac, novinar i teolog Tomislav Šovagović.

Petak 20. svibnja rezerviran je za predstavljanje knjige Priroda – spona gradova i prirode. Održat će se u Čakovcu, u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurje. U sklopu projekta Eco Brigde, urednici knjige mr. sc. Siniša Golub i Petra Somek, prof. angažirali su 14 hrvatskih, dva mađarska i jednog američkog autora koji su u svojim tekstovima s različitih aspekata pisali i problematizirali temu urbanih parkova na 368 stranica tiskanih u koloru. Knjiga je tiskana u tisuću primjeraka, a nakladnici su Javna ustanova Međimurska priroda i izdavačka kuća Meridijani. Zainteresirana javnost pozvana je doći na promociju ovog djela koje govori o dobrobitima urbanih parkova, kako su nastali, kako ih štititi, koji su izazovi njihova upravljanja, uz pojedine dobre primjere iz prakse koji su vezani uz njihovu revitalizaciju. Ulaz na program je slobodan, a svaki posjetitelj će besplatno dobiti svoj primjerak ovog vrijednog djela.

Završnica Tjedna zaštite prirode slijedi u nedjelju 22. svibnja na Matulovu gruntu uz drugi Dan otvorenih vrata kada će posjetitelji moći razgledati obnovljenu tradicijsku hižu u Frkanovcu od 14 do 18 sati, a svi prijavljeni sudjelovati u radu poučne radionice izrade hidratantne kreme “Dodir leptira”. Vodit će je fitoaromaterapeutkinja i voditeljica učeničke zadruge Terra Economica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Željka Kadi, prof.

Tijekom cijelog Tjedna zaštite prirode (osim ponedjeljka kada Centar ne radi) za sve individualne posjetitelje u Centru Med dvemi vodami osigurana je povoljnija cijena ulaznica.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja