Međimurje Press
Ekologija Gospodarstvo

Zaštita morske obale i sudjelovanje mladih u fokusu 6. Tjedna mediteranske obale i makroregionalnih strategija

Slovenija i Sjeverna Makedonija u suradnji s Europskom komisijom domaćini su 6. Tjedna mediteranske obale i makroregionalnih strategija otvorenog jučer online iz Izole. Tjedan će okupiti političare, donositelje odluka, stručnjake, predstavnike civilnog društva i zainteresiranu javnost s lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne razine. Slovenija Tjedan organizira jer je prva koja je 2009. godine u mediteranskoj regiji ratificirala Protokol o integriranom upravljanju obalnim područjem (ICZM).

Protokol ICZM jedinstven je pravni instrument koji državama Sredozemlja omogućuje bolje upravljanje i zaštitu svojih obalnih područja u skladu s održivim razvojem, a ratificirala ga je i Republika Hrvatska. Program koji su pripremili organizatori želi podići svijest o moru i njegovom zaleđu, prirodnom i gospodarskom potencijalu te ukazati na rizike s kojima se more i njegovo zaleđe suočavaju kao posljedica prirodnih pojava i ljudskih aktivnosti.

„Drago nam je da nam se u organizaciji Tjedna pridružila Sjeverna Makedonija, koja je tek nedavno postala članica Jadransko-jonske strategije. To pokazuje bit makroregionalne suradnje, jer događaj, koji je do nedavno bio samo slovenski, sada ima regionalni karakter“, istaknuo je u svome govoru Gašper Dovžan, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije.

Sutra se Tjedan nastavlja raspravom o najboljim inovacijskim praksama u području vodećih strateških, tzv. flagship projekata EU strategije za Jadransko-jonsku regiju. Rasprave će se posebno fokusirati na održivo upravljanje prirodnom baštinom i zaštitu okoliša te održivo upravljanje turističkim destinacijama i održivi razvoj turizma. Upravo potonju temu za cijelu regiju koordinira i vodi hrvatsko Ministarstvo turizma i sporta.

U skladu s prvim prioritetom albanskog predsjedavanja Jadransko-jonskom strategijom, 21. studenog će se, također online, iz Sjeverne Makedonije voditi rasprava o uključivanju mladih u ekološke i klimatske aktivnosti i događanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Pokret mladih za borbu protiv klimatskih promjena proteklih je godina pokazao veliki potencijal, a strašno je zazvučala i poruka sa školskog štrajka Grete Thunberg „Zašto bismo učili za budućnost koje uskoro možda više neće biti?“. Iako je taj pokret privukao mnogo medijske i političke pozornosti, ali potaknuo i kontroverze, uključivanje mladih u odlučivanje još uvijek je tema za koju tek treba pronaći pravo rješenje. Ovaj događaj želi naglasiti činjenicu da je makroregionalni pristup jedno od mogućih rješenja.

Andrija Rudić

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja