Međimurje Press
Politika i društvo

GOVOR PREDSJEDNIKA GRADSKOG VIJEĆE DARKA ZVERA KOJI JE “UZNEMIRIO DUHOVE”!

GOVOR KOJI NIJE ZABILJEŽEN NA SVEČANIM SJEDNICAMA LOKALNE UPRAVE I SAMOUPRAVE

Čakovec je danas uspješan grad!

Već samo nakon godinu dana od preuzimanja vlasti vide se prvi konkretni koraci.Gradska uprava posluje kao potpuno digitaliziran, transparentan, odgovoran i uređen sustav. Izvršna vlast razumije kako napraviti dobar projekt i za njega povući novce iz EU fondova, otvorena su mnoga gradilišta novih infrastrukturnih projekata kojima se podiže kvaliteta života naših građana.

Čak je i krenula izgradnja dugoočekivanog Centra za odgoj i obrazovanje, a 4. osnovna škola, eto, samo što nije. Umjesto starih, onih stranački obojanih, za pročelnike i direktore gradskih poduzeća postavljeni su neovisni i kompetentni ljudi. Građani svakodnevno u svim potezima gradske vlasti vide željenu promjenu, odrješitost i iskustvo političara kojima su prije godinu dana dali povjerenje, a oni su dokazali da su odlučni i odgovorni i da im je Čakovec i interes svih Čakovčanki i Čakovčanaca na prvom mjestu.

Kako li vam sve ovo zvuči? Na vašim licima vidim zbunjenost i nevjericu, a nekima je čak i pobjegao sarkastični smiješak. Smijete se svemu ovome jer ste svjesni da je to daleko od istine?
Da, žalosno je, ali istinito da ovo ne odgovara stvarnosti.

Niti jednu riječ koju sam naveo nisam izmislio, već sam ih uzeo iz predizbornih intervjua i poruka. Prije godinu dana svima su bila puna usta želje za promjenama u koje su se svi kleli. A gdje je sada sve to nestalo?

Zašto je moj prijedlog da prema građanima otvorimo sjednice video prijenosom naišao na takav otpor?
Zašto se svi ljute na mene kad inzistiram da se uvede transparentnost u poslovanje grada i svih gradskih tvrtki? Zašto bi povećavali cijene komunalnih usluga građanima, ako uštede možemo postići racionalizacijom poslovanja Čakoma? I zašto jedini ja moram biti protiv tog povećanja i silom priječiti da se ta točka stavi na dnevni red Gradskog vijeća? Zar ne bi svima nama interes građana trebao biti na prvom mjestu?

Zbog svega navedenog ja se danas neću praviti da su stvari idealne jer nisu. Neću reći da u Čakovcu teče med i mlijeko, jer svaki dan razgovaram s građanima i vidim da to nije tako. Nisam zadovoljan s transparentnošću, jer za mene to ne znači samo kupovinu manjkavog programskog rješenja već promjenu u načinu poslovanja i ponašanja prema javnom dobru.

Svi mi vijećnici stranke Fokus podržali smo proračun, izmjene prostornog plana kao i stotinjak drugih točaka dosadašnjih sjednica Gradskog vijeća. Samo smo na jednoj bili suzdržani. To mi daje pravo da kažem kako nismo destruktori i da smo u ovih godinu dana dali priliku gradskoj vlasti da preuzme odgovornost i krene naprijed. Istovremeno mi to i daje pravo da kažem kako nisam zadovoljan jer mislim da se može i mora puno, puno bolje.

Molim vas da shvatite ovo kao dobronamjernu, prijateljsku i konstruktivnu kritiku. Vidim da se neki među vama meškolje jer ovo nije govor koji ste očekivali na ovoj svečanosti. Na vama je kako ćete sve ovo shvatiti. Hoćete li se uvrijediti ili ćete ove riječi shvatiti konstruktivno.

Ako zaista želimo dobro našem gradu, nema boljeg trenutka od ove svečanosti da si iskreno priznamo i ono što nije dobro kako bi za godinu dana s ove pozicije, možda ja, a možda netko drugi, mogli reći da smo to i popravili.

Sami procijenite jeste li zadovoljni s onim što se učinilo prvih godinu dana. Ja nisam i ne bojim se to reći.
Još uvijek nije kasno! Još uvijek imamo vremena da se trgnemo i to je moja glavna poruka s ove svečanosti.

A sada bi se okrenuo onima koji čine naš Čakovec gradom, koji nesebično doprinose razvoju našeg Grada, koji su svima nama na ponos. To su naše vrijedne i marljive udruge, njihovi mnogobrojni članovi i naši ovogodišnji laureati. To su ljudi koji život Čakovca, a time i svih nas, čine veselijim i ispunjenijim. Jednom riječju – boljim, i na tome im se kao predsjednik gradskog vijeća želim javno zahvaliti. Svi oni će imati moju maksimalnu podršku u svome radu jer oni su uvijek tu za sve nas, bez obzira kakva politička situacija u gradu bila.

I za kraj, kako i priliči, iskoristio bih ovaj govor da svim Čakovčankama i Čakovčancima čestitam Dan grada, a svim nagrađenim laureatima čestitam na zasluženim javnim priznanjima.

Darko Zver

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja