Gradonačelnik Kovač: “Bez antifašista ne bi bilo hrvatskog Međimurja”

U sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Međimurja 1945. godine položen je vijenac i upaljene svijeće  podno spomenika poginulima u 2. svjetskom ratu na čakovečkom groblju. 73 obljetnicu odavanjem počasti stradalim antifašističkim borcima podno spomenika Luje Bezeredija dala su izaslanstva Grada Čakovca, Međimurske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, društva Josip Broz Tito, Policijske uprave Međimurje, Ureda za obranu te građani Čakovca.

U prigodnom govoru gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač naglasio je da je 6. travnja jedan od najvažnijih datuma u Međimurskoj povijesti, dan kad smo posljednji put pripojeni matici Hrvatskoj.

„Iako su nakon 90-te i u Međimurju stradali spomenici antifašističkoj borbi, nisu uništavani  i zapostavljani kao u većini drugih dijelova Hrvatske. To pokazuje da  Međimurci znaju da su zahvaljujući antifašističkom pokretu danas neraskidivi dio Hrvatske. Upravo neslaganje s mađarskom okupacijom u 2. svjetskom ratu te odlazak velikog broja Međimuraca u partizanske jedinice, glavna je odrednica našeg otpora fašizmu i nacizmu. Vođeni ljubavlju prema rodnoj grudi te željom da žive u istoj državi s ostatkom hrvatskog naroda, Međimurci su se konačnom pobjedom i oslobođenjem upisali na pobjedničku stranu. Sjećanje na njihovu borbu te zahvalnost na njihov nemjerljiv doprinos današnjem Međimurju, živi i danas.“, rekao je Kovač.

„Sva relativiziranja i negiranja međimurskog ali i svehrvatskog otpora fašizmu i nacizmu koje slušamo u posljednje vrijeme  padaju u vodu pred golim činjenicama. A one govore da bez antifašističke borbe ne bi bilo hrvatskog Međimurja, hrvatske Istre i Rijeke, hrvatskih otoka i hrvatske Baranje. Govore i da je u četiri godine okupacije gotovo u potpunosti uništena židovska zajednica u Međimurju, brojni Međimurci završili su u neprijateljskoj vojsci, na prisilnom radu, u zatvorima i koncentracijskim logorima,  mučeni su i ubijani.“, istaknuo je čakovečki gradonačelnik te na kraju rekao da je zadaća svih sjećanje i zahvalu na slavne dane antifašističke pobjede ovdje u Međimurju čuvati i prenositi na mlade naraštaje.

Pored gradonačelnika u izaslanstvu Grada Čakovca bili su i zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović. Svijeće su zapaljene i podno spomenika Karlu Mrazoviću Gašparu, narodnom heroju, predsjedniku Prezidija Hrvatskog Sabora te veleposlanika bivše države.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*