Međimurje Press
Izbori 2021 Političke stranke

Goran Gotal osigurat će besplatni obrok za 9300 svih osnovnih škol au Međimurju

Goran Gotal, kandidat za župana Međimurske županije:

Realizirat ću projekt besplatnog školskog obroka za sve učenike osnovnih škola u Međimurju, sramota je da Županija štedi na međimurskoj djeci

Cilj je projektom osigurati besplatni obrok za 9300 učenika svih osnovnih škola u Međimurju.7000 učenika osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija (25 osnovnih škola)  imat će besplatan obrok, a roditelji više neće morati financirati troškove školske kuhinje.

Ovaj model ponudit će se i Gradu Čakovcu uz sufinanciranje, za 2300 učenika u 6 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Čakovec.

Dakle, 9300 učenika imat će pravo na besplatni obrok koji će financirati Međimurska županija te općine i gradovi koji će se priključiti projektu.

Za početak, sve škole opremit će se potrebnom opremom u školskim kuhinjama prema nužnim standardima (HACCP) da mogu pripremati do 3 topla obroka tjedno. U sljedećoj fazi predviđena je nabava namirnica koje su ekološki prihvatljive, zdrave te, najbitnije, dolaze s lokalnih, međimurskih OPG-ova.

Element dugoročne infrastrukturne potpore za primjenu ovog školskog projekta izgradnja je Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Međimurskoj županiji EU sredstvima. Centar će, između ostaloga, osiguravati i sve namirnice potrebne za školski jelovnik.

„Za naše Međimurje volimo reći da je Cvjetnjak Hrvatske, a smatram da ono sada mora postati dom zdrave hrane. Zašto dom zdrave hrane? Zato što je zdrava hrana prva linija obrane našeg zdravlja. S takvim zdravim činjenjem valja početi od najranije dobi te je tu projekt besplatnog školskog obroka ključan – njime se borimo protiv siromaštva, potičemo zdrave navike od djetinjstva, a uparen s drugim politikama koje u ovoj domeni predlažem – jednosmjenska nastava u cijelom Međimurju te snažni razvoj Međimurskog veleučilišta – osnažujemo mlade međimurske generacije, one generacije kroz koje će sutra živjeti naše Međimurje“, kaže Gotal.

„Izradio sam izračun troškova uvođenja besplatnog školskog obroka u osnovne škole te mogu reći da iznos nije nešto što Županija, kada bi znala svoje prioritete, ne bi mogla podnijeti. Naprotiv. Trenutno Županija sredstva Međimurki i Međimuraca rasipa na sve i svašta, a ako bi što u Međimurju moralo biti prioritetom – to bi morale biti mlade međimurske generacije, koje jedine mogu ostvariti i učvrstiti Međimurje blagostanja iz kojeg se nakon 70 godina iseljavanja Međimurke i Međimurci više neće iseljavati u Austriju, Njemačku i Irsku.“, zaključio je Gotal.

Goran Gotal
Kandidat HDZ-a za župana MŽ

Vezani članci

1 komentar

Posavec Goran 19. travnja 2021 at 18:45

Interesantno Ideja je rodjena neposredno pred izbore Koja slucajnost Vi samo glasajte za nas i posle cemo lako objasniti da nije do nas nego je netko drugi kriv sto nije doslo do realizacije obecanja Toliko ste pokvareni da i jadna djecja usta koristite za svoje uzvisene ciljeve da se dokopate vlasti da se opet moze krasti sakom i kapom

Odgovor

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja