Intervju: Sandra Herman kandidatkinja za novi mandat zamjenice župana

Sandra Herman univ.spec.oec. rođena je 16. prosinca 1976. u Čakovcu. Osnovnu školu završava u Belici, a jezičnu gimnaziju i Visoku učiteljsku školu u Čakovcu na kojoj stječe zvanje diplomiranog učitelja razredne nastave s pojačanim programom iz nastavnog predmeta Njemački jezik. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu završila je poslijediplomski specijalistički studij, smjer menadžment turizma, sa završnim specijalističkim radom na temu: “Stanje i mogućnosti razvoja kulturnog turizma na području Međimurske županije“.

Na temu iz njenog županijskog resora rada, neposredno uoči lokalnih izbora 2017., gdje traži još jedna mandat, na kratko smo rezimirali dosadašnji mandat …

Teško je ocijeniti vlastiti rad, ali rezultati četverogodišnjeg mandata uz župana Matiju Posavca i više su no uspješni 

Kao zamjenica međimurskog župana Matije Posavca u proteklom sam četverogodišnjem mandatu bila zadužena za resor društvenih djelatnosti, kulture, obrazovanja i turizma i kada u ovom trenutku podvučem crtu jedino što mogu reći je da sam zadovoljna postignutim, ostvarenjem zacrtanih ciljeva i realizacijom mnogih projekata te da nakon 21. svibnja s još većim iskustvom, entuzijazmom, energijom i snažnom željom za daljnji razvoj našeg Međimurja ulazim u novi mandat.

Od najmlađih do studenata posebnu pažnju posvetili ste obrazovanju, investicijama u obrazovanje, u nekim segmentima Međimurska županija je jedinstvena u Hrvatskoj

Kao dugogodišnju učiteljicu i ravnateljicu škole posebno me vesele ulaganja i projekti realizirani u odgoju i obrazovanju počevši od vrtićkih skupina, predškole, ulaganja u osnovno i srednje školstvo do projekata vezanih uz visokoškolsko obrazovanje u našoj županiji. Zahvaljujući  usmjeravanju znatnih financijskih sredstava, ponajviše iz županijskog proračuna, Međimurje se može podičiti činjenicom da kao jedina županija u Hrvatskoj u kojoj sva djeca u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama kojima je to potrebno imaju osobnog asistenta, u kojoj svi učenici osnovnih škola dobivaju besplatne udžbenike, svi učenici osnovnih i srednjih škola imaju osiguran potpuno besplatan prijevoz, studenti dobivaju jednokratne potpore, djeca hrvatskih branitelja mjesečne stipendije, sredstvima županijske zaklade  za obrazovanje potpomaže se školovanje srednjoškolaca i studenata slabijeg imovinskog statusa, izvrsnih studenata, postdiplomanata i doktoranata, sufinanciraju se studentski krediti, stipendiraju deficitarna zanimanja, uvode novi studijski programi te usklađuju upisne kvote sa potrebama tržišta rada. Ulaže se  obnovu i energetsku učinkovitost školskih zgrada i učeničkih domova, grade se novi školski objekti i školske sportske dvorane, uvodi jednosmjenska nastava i produženi boravak. Mi nećemo kao neki provoditi kurikularnu reformu u odabranim općinama i gradovima, ovisno o stranačkoj pripadnosti ili podobnosti, jer kurikularna reforma se provodi na nacionalnom nivou, ali mi ćemo i nadalje provoditi reformu odgoja i obrazovanja u svim međimurskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama  projektima i programima koje smo provodili i do sada usmjeravajući županijski proračun najvećim djelom prema svim žiteljima našeg Međimurja.

                  Sandra Herman

Brojne udruge civilnog društva koje spadaju u vaš djelokrug rada imale su  “vjetar u leđa”, što im je olakšavalo djelovanje u zajednici i van nje

U protekle smo četiri godine u velikoj mjeri vodili računa i o našim udrugama civilnog društva, kulturnim amaterima, udrugama osoba s invaliditetom, udrugama umirovljenika, udrugama branitelja, udomiteljima, nacionalnim manjinama i mnogim drugim skupinama u društvu koje svojim djelovanjem daju velik doprinos razvoju naše zajednice. Isto ćemo činiti i nadalje pomažući im u njihovom radu, pripremi i provedbi njihovih projekata.

Županijska vlast u 4 godine, kao nijedna do sada, pokazala je kako se radi na dobrobit ravnomjernog razvoja Međimurja

I nadalje ćemo se zalagati za ravnomjeran razvoj čitavog Međimurja, biti servis svim našim Međimurkama i Međimurcima, usmjeravati županijska sredstva prema njihovim potrebama te pripremati kvalitetne programe i projekte za privlačenje sredstava iz nacionalnih i europskih fondova.

Poseban status, nagli razvoj, kontinentalni iskorak, doživio je međimurski turizam i ne samo turizam

Da to možemo i znamo dokazali smo na svim područjima, a ono što želim posebno istači je to područje turizma na kojem bilježimo najbolje rezultate od svih destinacija kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, rezultate koji su prepoznati ne samo na nacionalnom već i europskom nivou. Nije Međimurje slučajno pozicionirano na europsku turističku kartu kao jedina hrvatska destinacija koja je dva puta proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti, kao destinacija dobitnik Zlatnog cvijeta Europe, kao destinacija čija se baština stavlja na listu UNESCO-a.

U kampanjama se nekada zna svašta izreći, ali neki kandidati danas zaista nemušto zvuče kada govore da treba pozicionirati Međimurje na karti Hrvatske

Dok neki najavljuju da će oni pozicionirati Međimurje na turističku kartu Hrvatske, mi smo se već odavno svim ulaganjima i projektima pozicionirali na kartu Europe i svijeta. Međimurje je cvjetnjak Hrvatske, dobitnik dvostruke nagrade Europske destinacije izvrsnosti, Zlatnog cvijeta Europe, druga je najposjećenija i turistički najprometnija kontinentalna destinacija nakon Plitvičkih jezera, bilježi kontinuirani rast noćenja niz godina, a strateško promišljanje turizma očituje se i u činjenici da svoju baštinu stavlja na listu UNESCO-a. Već niz godina u svim segmentima upravo nam te brojke pokazuju kako Međimurci žive turizam i stvaraju jedan brend, ali ujedno apsolutno idu u prilog razvoju međimurskog turizma. Naime, Međimurska županija ostvaruje daleko najviši rast turističke potražnje među svim izravnim konkurentima s područja sjeverne Hrvatske rastući u posljednji desetak godina po stopi od 19,9% , dok su ostale županije zabilježile prosječan godišnji rast noćenja od 2,1%. To je posljednje 4 godine rezultiralo promjenom konkurentske pozicije Međimurja do sadašnjeg 4. mjesta, što ukratko znači da smo „preskočili“ i Varaždinsku i Zagrebačku županiju. Samo u posljednjem četverogodišnjem razdoblju Međimurska županija tako bilježi porast broja noćenja za čak 49%, što konkretno znači da smo u prosjeku zabilježili oko 50 tisuća noćenja više svake godine.

Kako biste okarakterizirali stanje u kulturi i kulturnom turizmu

Jedan od najvećih i najvažnijih projekata vezan uz razvoj kulturnog turizma, ne samo grada Čakovca već i čitavog Međimurja, svakako je projekt revitalizacije Staroga grada u Čakovcu vrijedan 41 milijun kuna, za koji je ugovor potpisan te se uskoro očekuju radovi. Razvoj kulturnog turizma, zasnovan prije svega na povijesnom značaju obitelji Zrinski u narednom je razdoblju svakako jedan od prioriteta ukupnog razvoja međimurskog turizma. Tome u prilog govore i kontinuirana ulaganja u različite programe i ustanove u kulturi, koja su samo iz Županijskog proračuna u protekle 4 godine iznosile više od 7 milijuna kuna, uz sva ostala ulaganja ostvarena putem različitih natječaja kao i predpristupnih i fondova EU.  Tu ću samo nabrojiti kako stvaramo sliku „Županije Zrinskih“ zajedno sa Zrinskom gardom Čakovec, pomažem provedbu Majskog muzičkog memorijala, radimo na cestama tradicije, očuvanju kulture i običaja, jer shvaćamo značaj kulturno-umjetničkih udruga za naše Međimurje. Svoju baštinu stavljamo na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, tu je svakako Međimurska popevka, naš štrigovski i kotoripski govor. Međimurje kao destinacija u pokretu ima velikih potencijala za snažniji razvoj sportsko-rekreacijskog turizma te zdravstvenog turizma što se posebno odnosi na donje Međimurje, grad Prelog i okolicu, a predstavlja novi zamašnjak ukupnog turističkog razvoja destinacije.

Somenuli ste zanimljivu sintagmu-Međimurje kao destinacija u pokretu. Što to konkretno znači

Da, Međimurje je neprestano u pokretu i pred nama su još mnogi izazovi, ideje, kvalitetni projekti i ostvarenja kojima se veselimo. To jasno naznačuje da ćemo zajedničkim snagama, idejama svih Međimurki i Međimuraca, ulaganjima i povezivanjem turizma s obrazovanjem, kulturom, sportom, poljoprivredom i ostalim segmentima našeg društva i u narednom razdoblju stvoriti nove i održive vrijednosti.

(mp)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*