Međimurje Press
Izbori 2021

Međimurska stranka i njen predsjednik Damir Grašić održali press konferenciju

Tema konferencije bili  su Parlamentarni izbori 2020.

MEĐIMURSKA STRANKA PROGLASILA SEBE IZBORNIM POBJEDNIKOM

Naravno sad se pitate – kako je to moguće postati pobjednikom i prije izbora? Vrlo lako, jer neće učestvovati na ovim izborima. A zašto neće?

To pitanje postavio županijski vijećnik gospodin Grašić i predsjednik MS te i odgovorio:

“Neće jer je izborni zakon izuzetno nepravedan, nepošten, a i nelogičan! Doduše od nastanka RH bilo je dobrih izmjena u izbornom zakonu kao što su preferencijalni glasovi, a i neposredno biranje načelnika, gradonačelnika, župana i predsjednika države.

Ali, još uvijek su ostale mnoge nepravilnosti koje dovode do nelogičnih, a i nepoštenih izbornih rezultata, jer današnji izborni zakon omogućava nepošten, nepravedan i nelogičan izbor kandidata, a samo neki od njih  su:

1.Podjela RH na deset izbornih jedinica, tako su u našoj trećoj izbornoj jedinici na jednu izbornu listu uključene tri županije. Zašto se ne bira u svakoj županiji za sebe? Odgovor je vrlo jasan – takvim izbornim zakonom isključuju se male stranke. Tko će glasati za Međimursku stranku, a i zašto u Varaždinskoj ili Krapinsko-zagorskoj županiji? Nitko, jer nema razloga da glasa! A glasove koje možemo prikupiti samo u Međimurju neće biti dovoljni za prolazak u sabor.

2.Izborni prag od 5% je također izuzetno nepošten, nepravedan kao i nelogičan.  Zorni primjer je izbor vijećnika za Međimursku županiju koja ima 42 vijećnika.  Kad jedna lista osvoji iznad 5% glasova ulazi u izbor po D-Hondtovoj metodi. I eto veselja, u Međimursku županiju skupštinu ne može ući samo jedan član s liste, već istovremeno najmanje dva. Ovo je očito vrlo, vrlo pošten izbor vijećnika, jel da? Dakle, zašto  jedan vijećnik pojedinačno ne može ući u Skupštinu?

3.Raspodjela novčanih sredstava nakon izbora temeljem osvojenih mandata. Nakon izbora novčana sredstva dobivaju samo oni koji su osvojili mandat. Zašto samo oni? Zar drugi nisu imali izborne troškove? Pošteno bi bilo da se novčana sredstva dijele razmjerno osvojenim glasovima, a ne mandatima. I tu su opet male stranke ili nezavisni kanditati zakinuti. Zato se Međimurska stranka i zalaže da se stranke ne financiraju iz državnog proračuna.

Osim izbornog zakona Međimurska stranka se neće pojaviti na ovim parlamentarnim izborima jer je odlučila da ne koalira ni s jednom strankom. O tome bih mogao govoriti danima što se sve događalo u proteklih 20 godina. Da, točno dvadeset godina postojanja ove godine slavi Međimurska stranka, i za to vrijeme zbilo se mnogo toga. Sad ću navesti samo jedan primjer koaliranja, naše koaliranje sa Živim zidom , novom strankom koja je obećavala nužne promjene u Hrvatskoj.  Dakle, na prošlim parlamentarnim izborima koalirali smo s Živim zidom, naravno, samo u trećoj izbornoj jedinici i uspjeli osvojiti jedan mandat koji je kasnije pripao Živom zidu, a zastupnik je postao Branimir Bunjac. Što se dalje s njim događalo, to vjerojatno već  znate! S Živim zidom bili smo u koaliciji i na regionalnim izborima i uspjeli izboriti tri mandata. A to što sam vijećnik postao tek prošle godine govori u prilog da je i u tim izborima Međimurska stranka bila izigrana.

Nadam se da shvaćate sad zašto je Međimurska stranka i prije izbornih rezultata objavila pobjedu na ovim parlamentarnim izborima!

Druga tema o kojoj bi nešto rekao je osvrt na financijsko stanje u Međimurskoj županiji. Neposredni povod tome je na brzinu sazvana sjednica Skupštine u svibnju. I kad su već bili otposlani pozivi i radni materijali od te se sjednice odstupilo. Zašto?

Odgovora je bilo puno, ali je vjerojatno samo jedan točan. A to je, da se ipak, bar ne dok ne prođu ovi izbori , ne ide na ponovno usvajanje kredita koji župan Matija Posavec  hitno  treba, ali mu ga županijska Skupština nije odobrila.

Istina jest da je naša draga Međimurska županija doslovce od samog svog osnutka uvijek bila dobrano opterećena kreditima. Tako, jako kreditno zaduženu našu županiju  zaprimio ju je i sadašnji župan. No, ni nakon njegove sedmogodišnje vladavine županijom, kreditno zaduženje se nije nimalo smanjilo. Baš dapače, sad bi s ovim novim zatraženim kreditom od 25 milijuna kuna, još više zadužio županiju čime se ja oštro protivim.  A protivim se zato jer jednom treba stati s novim kreditima.

Navesti ću samo neke podatke. Prošle 2019. g Županijska skupština je dozvolila prekoračenje županijskog žiro računa za 25 milijuna kn, na kraju iste godine odobrava se kratkoročni kredit na 20 milijuna kn, zatim za ovu 2020. g opet se županiji odobrava prekoračenje po žiro računu kao i prethodne godine, da bi se sad zatražio opet kratkoročni kredit od 25 milijuna kn.

Stvarno je tako sad došlo i vrijeme da župan (ma tko on bio) jednom shvati da se kredit treba i vratiti, ali ne podizanjem novih i sve većih kredita. Županija ne smije biti u kreditu, barem ne u vrijeme kad je mandat župana pri kraju, a uz to, sadašnji župan redovitim pojavljivanjima na listama za parlamentarne  izbore ne odašilje poruku povjerenja, već naprotiv, odašilje poruke vrlo zlih slutnji!

Moram pohvaliti župana Matiju Posavca za realizaciju mnogih  projekata. Uspio je dobiti mnogo sredstava od EU, što je izrazito pohvalno! Ali, sad tu postoji taj ali, a to je da uglavnom za svaki odobren projekt od EU i dobivena sredstva od njih, županija treba i jedan dio vlastitog sufinanciranja, a to je ono što županija nema! Pa onda treba nove kredite, i  tako smo stalno u tom kreditnom krugu!

Na kraju, jer eto, vremena više nema, najavljujem samo da ću vrlo brzo, za nekoliko dana sazvati novu konferenciju na temu provedbe energetske obnove objekata (prvenstveno škola), a o čemu sam već više puta postavljao pitanja na Županijskoj skupštini ali odgovori  na pitanja nisu stigli ni do današnjeg dana. O tom sam problemu pokušao razgovarati i s ministrom graditeljstva Predragom Štromarom neki dan u Vratišincu, ali to je uistinu bio razgovor gluhih! Na žalost, razgovor gluhih!”

(mp)

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja