medjimurjepress@gmail.com

Rezultati ankete

Pitali smo vas kome ćete dati glas na lokalnim izborima!

Prvi smo objavili anketni upitnik koga favorizirate za župana Međimurske županije i gradonačelnika Grada Čakovca na lokalnim izborima 16. svibnja 2021.godine. Tijekom četiri dana ukupno 5.300 vas dalo je svoj glas jednom od 10 kandidata koji su najavili svoju kandidaturu. Svatko je mogao glasovati samo jednom. Anketa je trajala četiri dana uz nekoliko promjena redoslijeda.

Sama anketa pokazala je da su kandidati HDZ-a zahvaljujući svojim glasačima osvojili druga mjesta na obje liste i to za župana s 34%, a za gradonačelnika 40%. Na vrhu jedne i druge liste našao se nezavisni kandidat, sadašnji župan s 48% na jednoj i 53% na drugoj.

Prema svemu sudeći glasači SDP-a nisu se aktivirali pa su njihovi kandidati prošli nešto slabije, bolje za grad, a nešto slabije za županiju. I to je jedan od važnih indikatora na lokalnim izborima koliko je ta stranka spremna mobilizirati svoje članstvo nakon unutarstranačkih izbora. Pogotovo kada se zna da imaju najviše članova i simpatizera u Međimurju.

Na listi za grad najmanji postotak osvojili su kandidat stranke Fokus i nezavisni kandidat, dok je po anketi za županiju najmanje glasova osvojio nekadašnji župan kao nezavisni kandidat. Iznenađenje na toj listi je visoko mjesto novog lica na političkoj sceni, također nezavisnog kandidata.

Sve u svemu, nakon ovih prvih preliminarnih rezultata predstoji grupiranje i žestoka kampanja. Mnoge stranke i pojedinci rade svoje analize ispitivanja javnog mijenja, ali ostaje činjenica bez obzira na sve ankete, da će se glavna bitka u Međimurju odvijati između sadašnjeg župana Matije Posavca i  i njegovih glavnih konkurenata Stjepan Kovača i Maria Medveda iz redova SDP-a.

(rd)

 

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*