medjimurjepress@gmail.com

Je li Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar bacio u bunar 100.000 kuna?

Potpuno neupotrebljive zaštitne maske dobili su učenici zagorskih škola. Maske su prevelike, jednoslojne i ničemu ne služe

Te je maske naručila Krapinsko-zagorska županija, odnosno župan Željko Kolar koji se još prošli tjedan ‘požalio’ da ‘samo maske za početak školske godine koštaju gotovo 100.000 kuna’. No nije se požalio na doslovno bačenih 100.000.

Kupljeno kod preprodavača

Fotografije maski koje su učenicima podijeljene u školama poslali su nam roditelji koji nisu mogli vjerovati što su djeca dobila.

– Prema uputama HZJZ-a, maske trebaju biti dvoslojne i priljubljene uz lice. S ovim maskama se po troje djece istodobno može omotati – roditelji ne znaju bi li se smijali ili plakali.

I dok su druge Županije maske za školarce naručivale od domaćih proizvođača, tvrtki iz njihove županije, iako je Krapinsko-zagorska županija srce tekstilne industrije, župan je maske naručio – od distributera, preprodavača.

Na deklaraciji je označena tvrtka iz Zagreba koja šiva zaštitnu opremu. Dok čekamo odgovor iz Županije koliko maski je kupljeno, za točno koliko novaca i od koga, te jesu li uopće vidjeli što su platili, nazvali smo tvrtku koja ih je šivala. Kažu nam da oni sa Županijom nisu poslovali, nikakvu isporuku nisu napravili za Zagorje te da je Županija očito njihove maske kupila od distributera. Pojasnili su i da postoje različite veličine, pa koju netko naruči, tu veličinu oni i isporuče.

Kupili 33.000 komada?

– Ove velike maske se nakon nekoliko pranja na 95 stupnjeva smanje zato, između ostalih, šivamo i maske ove veličine. No mi imamo široki asortiman maski – dodali su.

Ove jednoslojne maske su definitivno najjeftinije. No je li ih i Županija platila jeftino, znat ćemo kad dobijemo odgovor iz Ureda župana.

Ove su maske dobili školarci u zagorskim školama (Foto: Ni Zagorje malo)

– Županija je u prvom valu nabavila 33.000  platnenih maski, svaki će djelatnik i djelatnica te učenik i učenica naših škola na početku školske godine dobiti po dvije maske – izjavili je prošli tjedan Jasna Petek, zamjenica župana.

Kolar je, pak, u jednom od svojih nastupa čak rekao da će po 100.000 kuna Županija morati trošiti na maske svaki tjedan (?!). Čekamo komentar i na tu izjavu jer je nelogično da Županija svaki tjedan kupuje platnene maske koje su perive i dugotrajne. Doduše, ako će se i dalje nabavljati ove jednoslojne, prevelike, dakle neupotrebljive, ima logike u njegovoj izjavi.

Neke škole, kako doznajemo, maske djeci nisu niti podijelile. Navodno ih nisu ni dobile.

Izvor: https://nizagorjemalo.hr/
Autor: Snježana Flegar

P.S.

“Moja isprika”

“Moja isprika. To je isključivo moja odgovornost jer sam ja trebao provjeriti je li distribucija provedena na pravi način. Ispričavam se svim roditeljima, prije svega, čija su djeca dobila neprimjerene veličine maske i ravnateljicama i ravnateljima koje smo doveli u jednu neugodnu poziciju”, izjavio je krapinsko-zagorski župan.

Greška je ispravljena danas, a posljednje će škole maske dobiti sutra ujutro, prije početka nastave.

“Ono što je bitno je da prema onim epidemiološkim uvjetima nismo napravili niti jedan jedini propust”, kazao je Kolar.

Što se tiče cijene, rekao je da su maske nabavili od tri različita dobavljača – i za 33 tisuće platnenih maski utrošili 196.416 kuna, a za 100 tisuća kirurških maski, koje su naručili već ranije pripremajući se za školsku godinu, 122.500 kuna.

Podsjetio je da samo u jednoj osnovnoj školi, onoj u Loboru, zbog zaraženog djelatnika koronavirusom, nastava nije počela u školi, već se odvija online.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*