Međimurje Press
Politika i društvo

JOSIP BALOG – Kajtazi je uništio predškolski odgoj za romsku djecu u Lončarevu naselju!

‘Umjesto da se u Međimurju osiguraju osnovni uvjeti, novac ide za luksuz na moru!’

Krajem rujna medijskim su prostorom o aktualnostima iz zemlje dominirali napisi o Europskom romskom kulturno-sportskom centru, projektu krovne udruge Roma u Hrvatskoj – Saveza Roma “Kali Sara”.

Osnivač i prvi predsjednik Saveza bio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a aktualna je predsjednica Suzana Krčmar. Kako u Istarskoj županiji službeno živi samo petstotinjak Roma, dok ih je u Međimurju, primjerice, službeno gotovo sedam tisuća, a neslužbeno dvostruko više, postavlja se pitanje zašto su iz “Kali Sare” odlučili tzv. Centar odlučili graditi upravo tamo.

Odabrani i podobni

Prema nekim spekulacijama, zapravo se uopće ne radi o pravom centru za romsku populaciju, već o luksuznom objektu za odabrane, u kojem će moći uživati samo podobni. S tim u vezi javio nam se i predsjednik Romske udruge Međimurja, Josip Balog, koji smatra da je projekt povezan s pranjem novca.

Josip Balog mlađi iz Romske udruge Međimurja

– Otkud Savezu novac za tu gradnju? Navodno je samo zemljište koštalo skoro pola milijuna eura, a pitanje je koliko će stajati cijeli projekt. Kajtazi je u rekao da su “prodavali štale, kuće i stanove” i još svašta kako bi prikupili novac… To je čista sprdnja! I međimurski Romi se pitaju odakle Savezu novac i zašto se ne pokrene nekakva istraga.

Umjesto da se pokušaju osigurati osnovni uvjeti za život u Međimurju, gdje postoje mnogobrojni problemi sa socijalnim slučajevima, smećem i dr., novac je otišao za luksuz na moru – ogorčen je Balog, koji dodaje da je “Kali Sara” jedina romska udruga koju se financira iz državnog Proračuna. Kaže da Kajtazi javnosti “maže oči” objavama kako Romima dijeli bijelu tehniku.

Kriteriji i revizija

– Perilice i hladnjake podijeli dvojici ili trojici s kojima je u dogovoru, a zatim se to fotografira i objavljuje na društvenim mrežama. Koji su kriteriji za dodjelu te tehnike, gdje je to navedeno? Kriterij bi trebalo biti loše imovinsko stanje, a ne da se dijeli onima koji voze skupocjene BMW-e i žive u dobrim kućama.

Državna uprava bi se trebala pozabaviti pozadinom, odnosno potrebno je provesti reviziju poslovanja “Kali Sare”. Što se tiče objekta u Istri, Kajtazi danas-sutra više neće biti u Saboru, već će svoje vrijeme možda provoditi kao ravnatelj toga Centra ili na nekoj drugoj pogodnoj poziciji – ističe Josip. Kajtazijevo ponašanje okarakterizirao je dijelom “škole Milorada Pupovca”.

Pita se zašto se Kajtazi sa suradnicima jače ne uključi u rješavanje problema Roma u Međimurju. Smatra da Vijeće romske manjine Međimurske županije nema nikakvu strategiju, već radi na “daljinski upravljač” koji drže Kajtazi i “Kali Sara”.

– On politički proganja nas nepodobne, tako da je, na primjer, uništio predškolski odgoj za romsku djecu u Lončarevu naselju. Ovi UNICEF-ovi objekti koji se grade po naseljima – nije li to segregacija? A mi želimo integraciju… Dok god romska naselja budu izdvojena, neće biti dobro. Zašto se ne ravnamo prema mađarskom modelu ili drugim europskim državama, u kojima geta ne postoje?

Mi smo spremni otići do premijera Plenkovića da porazgovaramo, jer su nam sva vrata zatvorena, pa čak i mediji i emisije kao što je HRT-ov multinacionalni magazin “Prizma” – nadodaje Josip.

Pravna država

Navodi i da je zastupnik Kajtazi svoje neistomišljenike uništio institucionalno: kao primjer spominje Željka Baloga, za kojega kaže da je pokraden na parlamentarnim izborima 2011. godine.

– Pravna država kod nas očito ne funkcionira. Zašto Vlada RH ili bilo tko drugi ne organizira komisiju da se vidi koliko je novca i za što utrošeno? Vjerojatno zato što su koalicijski partneri s Kajtazijem. Vrijeme je da mu se ukine saborski imunitet i pokrene istraga, a onda će se sve objelodaniti – kratko zaključuje Balog.

Dvojezične ploče

Balog je komentirao i pravo Roma na području Orehovice na dvojezične ploče, koje su stekli prelaskom praga od 33 % u udjelu stanovništva, što je postalo jasno nakon objave službenih rezultata prošlogodišnjeg Popisa stanovništva.

– Ploče su beskorisne i neće imati nikakvog učinka na rješavanje gorućih problema u Međimurju. Nama to ne treba, jer smo građani RH i službeni nam je jezik hrvatski. Čak se po školama želi uvesti i bajaški jezik, a to je samo velik i težak uteg romskoj djeci, jer se tada neće moći integrirati i socijalizirati – smatra.

 Ivan Goran Herman

Izvor: https://regionalni.com/

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja