Međimurska županija obilježila Dan državnosti

Svečanom misom za domovinu, a potom polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i Spomen-zida poginulim hrvatskim braniteljima, Međimurska županija svečano je obilježila 27 hrvatski rođendan, peti od kada smo članica Europske unije.

Svečanosti su nazočili delegacije Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, udruga civilnog društva te političkih stranaka.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili ispred Spomen -zida obratili Stjepan Horvat, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja domovinskog rata podružnice Međimurske županije i Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Horvat se u svom govoru osvrnuo na odluke Sabora RH 25. lipnja 1991.g. i to Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene RH. Bila je to stoljetna težnja hrvatskog naroda da vlastitu sudbinu uzme u svoje ruke. Da nije bilo herojske obrane i legitimnih vojno redarstvenih operacija, ove odluke ostale bi bezvrijedno slovo.

Župan Posavec naglasio je povijesne okolnosti u kojima su se događale dvije važne odluke, u europskom okruženju koje nije bilo naklonjenu činu raskida svih tadašnjih državno-pravnih veza s bivšom Jugoslavijom. Na ono što moramo biti posebno ponosni, to su naši branitelji. Borili su se diljem ratišta, a među njima i Međimurci, njih 78 koji se nikada nisu vratili svojim kućama. Isto kao i više tisuća naših branitelja koji su samo s puškom i krunicom krenuli obranu zemlje. Preko 8000 Međimuraca dalo je svoj doprinos u Domovinskom ratu. Njima moramo biti zahvali. Naša odgovornost je da to ne zaboravimo, zaključio je Posavec.

Napomenuo je u svom govoru i nadu da će se već slijedeće godine obilježavanje dogoditi na dostojanstveniji način kod novog spomenika hrvatskim braniteljima. Uputio je požurnicu Gradu Čakovcu kao nositelju projekta, da se što prije priđe realizaciji rekonstrukcije postojećeg spomenika u suglasju s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon prigodnih govora fra. Tomislav Božiček predvodio je molitvu za sve branitelje.

Na kraju, teško se oteti dojmu i ne spomenuti kako je današnjem obilježavanju u posljednjih nekoliko godina, nazočio dosad najmanji broj ljudi. Nažalost, mnogi sugovornici to pripisuju razjedinjenosti braniteljskih udruga u našoj županiji.

(R.Dobošić)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*