Međunarodni dan obitelji 15.svibanj

Međunarodni dan obitelji – 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine. Prvi put se taj dan obilježio 15. svibnja 1994. godine i počeo se obilježavati s ciljem da se naglasi važnost obitelji, a ovogodišnje obilježavanje odvija se pod motom „Poboljšanje socijalne integracije i međugeneracijske solidarnosti“.

Polazeći od ideje da obitelj pruža okvir u kojem pojedinci, a osobito djeca, dobivaju emocionalnu, ali i svaku drugu podršku neophodnu za njihov razvoj, uče vrijednosti, formiraju prve odnose, uče komunicirati s drugima i stvaraju interakciju sa svijetom oko njih, postajemo svjesni smo značaja i potrebe pružanja podrške obitelji. U današnje vrijeme ekonomskih teškoća i nestabilnosti, oslabljena je i obitelj, zbog čega se uočava povećana potreba kontinuiranog rada na prevenciji i pružanju podrške obiteljima.

Svake godine se raznim događajim obilježava ovaj dan čime se prisjećamo, da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade neki budući svijet.

U današnje vrijeme, gdje obitelj vrlo često nema ni vremena ni uvjeta da se razvija u zajedništvu i toleranciji, jako je važno osvjestiti si koliko je obitelj važna, koliko su nam važni naši roditelji, braća, sestre, djeca, bake, djedovi… Svi su oni dio svakog pojedinog ljudskog bića, svi su oni važni u razvoju osobnosti pojedinca, te što kvalitetniju, tolerantniju, povezaniju obitelj imamo, veće su šanse da ćemo odgojiti i kvalitenije, tolerantnije i povezanije društvo.

(mp)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*