Nacionalna strategija za uključivanje Roma”

Predstavljen projekt “Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma”

Projekt “Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma” koji predstavlja jedan u nizu napora da se osigura cijelovito i učinkovito ostvarivanje ljudskih prava te poboljšanje i olakšanje aktivnog i potpunog sudjelovanja romske nacionalne manjine u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu hrvatskog društva, čuvajući vlastiti identitet, kulturu i tradiciju, predstavljen je u srijedu u Zagrebu. Projekt provode tvrtka Ecorys d.o.o. i udruga Centar za mirovne studije u korist Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, a financiran je kroz program IPA 2012 Europske unije.

Skup su pozdravili i otvorili Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Projekt traje 18 mjeseci, odnosno od veljače ove, do kolovoza 2018. godine, a omogućit će kvalitetnije praćenje, ali i oblikovanje precizno definiranih mjera za poboljšanje položaja romske populacije, kako na nacionalnom, tako i lokalnom i regionalnom nivou. Naime, glavna aktivnost projekta uključuje veliko terensko istraživanje u romskim zajednicama diljem Hrvatske. Istraživanje se provodi kroz dvije faze, pa će tako u prvoj biti definirane sve zajednice u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine te opisane značajke stanovništva na tim lokalitetima i osnovni infrastrukturni i drugi uvjeti u tim zajednicama. U drugoj fazi će se provesti veliko anketno istraživanje s pripadnicima romske populacije, koje služi utvrđivanju stvarnih potreba i prepreka za uključivanje romske nacionalne manjine na svim razinama te intervjui s brojnim relevantnim dionicima, kako u romskoj zajednici, tako i na razini institucija. Provoditelji projekta naglašavaju da je za uspjeh ovog istraživanja ključno sudjelovanje pripadnika romske nacionalne manjina – kao ispitanika, anketara i podrške na terenu.

Uz to, uspostavit će se internetska stranica koja će omogućiti jednostavnije i kvalitetnije praćenje provedbe i učinaka Nacionalne strategije za uključivanje Roma među svim institucijama i organizacijama koje sudjeluju u provedbi te važne politike, a olakšat će i informiranje zainteresirane javnosti u ovom području. Kroz projekt će se provesti i regionalne fokusirane grupe u pet županija, čiji je cilj savjetovanje s ključnim institucijama i predstavnicima romske nacionalne manjine o prioritetnim mjerama za uključivanje Roma na lokalnom i regionalnom planu.

(Lovorka Šošić)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*