Međimurje Press
Politika i društvo

Ne dajmo da nas „valjaju“ !

Umjesto da se iskoriste benefiti uvođenja eura, te se konačno prestane manipulirati sa cijenama i da proizvodi dobiju stvarnu vrijednost, događa se da trgovački lobi u suradnji s državom beskrupulozno pljačka potrošače. Neki traže veće uplitanje države u regulaciju cijena, ali dok ne profunkcioniraju zakoni tržišta (ponuda i potražnja) sve ovo što se događa je samo demokratski ukras na pljačku potrošača.  Budimo realni, država između ostalog Proračun puni i od PDV-a, koji je među najvišima u Europi i nije zanemarivo da PDV čini ¼ cijene proizvoda. Na prvi pogled je jasno da država dobije više ako su cijene više, stoga nemojmo očekivati da će država piliti granu na kojoj sjedi.

Potrošači u Međimurju, kao uostalom u cijeloj Hrvatskoj su strpljivi, ali poručujemo trgovcima nemojte zaboraviti da su potrošači regulatori tržišta. Trgovci zavise od potrošača, a ne obrnuto, što neki ne razumiju, ali će shvatiti kad im trgovine ostanu bez kupaca. Valjalo bi promisliti je li bolje cijele godine prodavati po nižoj stvarnoj, realnoj cijeni ili par mjeseci bildati cijene, pa poslije toga, ključ u bravu.

DPM poziva potrošače da budu odgovorno prema kućnom proračunu i da bar upozorimo trgovce na činjenicu da smo regulatori tržišta. Temeljni interes svakog potrošača je da kupi jeftinije, stoga pozivamo potrošače da se informiraju i kupuju proizvode u trgovinama koje su jeftinije.

Samo kao primjere navodimo; ovih dana jedan trgovački lanac prodaje grčke naranče po 0,6 €, a samo stotinjak metara dalje drugi trgovački lanac takve iste naranče prodaje po 1,2 €.  Ili u nekim trgovačkim lancima su odmah po odluci Vlade RH digli cijenu uvoznog šećera iz Španjolske na 1.33 €, dok je u malim privatnim trgovina hrvatski šećer po 1 €.

Stoga pozivamo potrošače da budi odgovorni prema sebi i solidarni prema onima koji nemaju novaca, kupujmo gdje je jeftinije, pa često i kvalitetnije, a mi u Međimurju imamo pogodnost da smo za par minuta  u jednoj od tri susjedne države, pa iskoristimo to,  kupujmo pametno.

Pokažimo trgovcima da mi odlučujemo što ćemo kupiti, a ne oni što i po kojoj cijeni će nam prodati. Neprihvatljivo je da 1 kg krumpira – pommes frites kupujemo po  4 ili 5 €, kad se zna da kod nas kilogram krumpira košta 0,4 €. Kupujmo u OPG-ovima povrće, neka trgovci svoje povrće čuvaju i zamrzivačima.  

Potrošači, mi smo regulatori tržišta,  sve ekonomske krize do sada smo mi iznijeli na svojim leđima, pa nemojmo dozvoliti da manipuliraju s nama.

DRUŠTVO POTROŠAČA MEĐIMURJA

predsjednik

Željko Tomašić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja