Ne tražimo od države ni kunu!

Načelnik općine Selnice danas je u Čakovcu održao press konferenciju na kojoj je predstavio OTVORENO PISMO upućeno premijeru Andreju Plenkoviću. Prezentirao je okolnosti koje su dovele do sudske odluke kojom je Općini Selnica naloženo podmirenje troškova izrade katastra za dio k.o. Selnica i k.o. Zebanec prema Ugovoru iz 2009. godine koji je potpisan od ranijeg načelnika i to bez odluke Vijeća.

Posljedice takve odluke odnose se na opstanak Općine. Naime, vrijednost potpisanog ugovora iznosa je 3,6 milijuna kuna, odnosno bila je veća 2 i pol puta od samog proračuna Općine.

Nakon što je 2013.g. preuzeo dužnost načelnika nailazi na problem velikog dugovanja iz tog Ugovora prema GZ Split. Sudski spor s GZ Split je otvoren i u procesu. Uz pomoć gospodina Čačića dolazi do vrha uprave INA-e te se organizira sastanak vodstva INA-e i Ministarstva financija. Sastanak je odobrio tadašnji minstar financija gosp. Lalovac. U vrlo kratkom roku INA prihvaća njegovu ideju o isplati pozajmice Općini, a kao pokriće imaju plinsku rentu koja se isplatom treba započeti 2015. godine. Jasno naglašavaju kako njima iznos od 1,5 do 2 milijuna kuna ne predstavlja problem, no nedugo nakon toga u Ministarstvu počinju politički pritisci tadašnjeg dijela koalicijskih partnera i sve staje uz nikad dano konkretno objašnjenje zašto tadašnja Vlada to nije odobrila.

-Moram napomenuti da je tada bila prihvaćena moja ideja, danas bi već pola pozajmice bilo vraćeno, a sam sudski spor ne bi ni postojao. U travnju ove godine nažalost, donesena je presuda prema kojoj, osim glavnice, Općina mora platiti 2,5 milijuna
kuna kamata i 400 tisuća sudskih troškova -rekao je Vičević.

Ponovno traži rješenje i vidi ga u zalogu dionica međimurskog stabilnog poduzeća u kojem Općina ima dionice. Direktor preporuča razgovor s direktorom jedne banke. Nakon razgovora, a s obzirom na ponuđeno, banka spremna odobriti kredit u visini od 5,5 milijuna kuna. Osiguranje za plaćanje je dobiveni prihod od plinske rente kojeg Općina prima na mjesečnoj razini te iznosi nešto više od 50 tisuća kuna. S
ostalim prihodima Općina može i dalje normalno funkcioniarti.

U pismu umoljava Plenkovića da Vlada razmotri ovaj problem i da se zajedničkim snagama nađe rješenje što je prije, kako bi Općina spremno dočekala pravomoćnu presudu.

Uz već neophodno lobiranje Radimira Čačića i Darka Horvata, uputio je i apel i međimurskim saborskim zastupnicima da na prvoj jesenskoj sjednici Sabora RH postave taj problem kao prioritet.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*