Nekažnjavanje zločina je zločin!

Ovršni ustanak Međimurje održao protestni skup ispred Općinskog suda u Čakovcu

Zgroženi sramotnom odlukom suca Ivana Markovića na Županijskom sudu u Zadru i puštanjem na slobodu petoro mladih silovatelja, dana je Udruga Ovršni ustanak ispred Općinskog suda u Čakovcu održala prigodni prosvjed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Između ostalog traže hitno djelovanje nadležnih institucija u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanje počinitelja. Silovanje, seksualno zlostavljanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnjakinje punih  godinu dana ne zaslužuje ništa više od zatvora. Kako su napomenuli, hrvatsko pravosuđe u protivnom i sve nadležne institucije smatrat će  takođe sudionicima  grupnog silovanja, prijetnje, premlaćivanja i ucjene.

Traže od ministra Bošnjakovića pokretanje stegovnog postupka  protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost ,sigurnost i dostojanstvo žrtve. nadalje, da se sudski postupak sa zadarskog (kompromitiranog suda) premjesti na drugi županijski sud kako bi se spriječio eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak na štetu žrtve.

Na protestnom skupu u Čakovcu zatraženo je od policije, Cnatraza socijalnu skrb da odmah poduzmu SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalni sredinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške. Isto tako jasno su definirali neophodnost izmjene Kaznenog zakona kojima s eukida kaznenog djela spolnog odnosa bez pristanka te uvedu strože kazne za silovanje.

U svom obraćanju javnosti jasno su iskazali kako je u Zadru najkorumpiraniji sud u državi, što potvrđuju mnogobrojni slučajevi, a neka iskustva od tamo nose i građani Međimurja.

Na skupu su se našle i dvije silovane žene iz Međimurja o čijem hrabrom istupanju u javnost pišemo u našem drugom tekstu.

(rd)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*