Obilježavanje spomendana oslobođenja Međimurja od Mađarske

Danas već od ranog jutra započela su cjelodnevna obilježavanja  na sjećanje održavanja velike narodne skupštine  9.siječnja 1919.g. u Čakovcu, kada je donesena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države i izražena želja za pripojenjem tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Svečanosti oko ovog povijesnog dana za Međimurje i pripojenja matici zemlji, počela je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na grob dr. Ivana Novaka na čakovečkom groblju u Mihovljanu te minutom šutnje.

Vijence su položili župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim zamjenicima, predstavnici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec zamjenici gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović i Mario Medved, predstavnici Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Ivan Pranjić i Tomo Blažeka te predstavnici Pu međimurske Krunoslav Gosarić i Nenad Risek

“Malo je povijesnih događaja u kojima kulminiraju višestoljetna nastojanja nekog naroda i kraja. Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države jedan je od takvih datuma. Stanovništvo je tada jedinstveno i demokratski odlučilo da njihova budućnost leži u zajednici s najvećim dijelom hrvatskog naroda. Tada je svim centrima moći jasno prezentirano da ovdje žive Hrvati – rekao je na današnjem okupljanju zamjenik gradonačelnika Mario Medved i dodao kako je jedna od osoba koja je bila na čelu pokreta za oslobođenje Međimurja bio dr. Ivan Novak. Bez obzira na njegov kasniji životni i politički put, on je jedan od najistaknutijih boraca za hrvatsko Međimurje.

Ovaj spomenik kojem su Novaku podigli sugrađani 1934.g. bio je uništen odmah na početku mađarske fašističke okupacije u 2. svjetskom ratu. Slijedeće godine navršava se stoljeće od događaja koji su promijenili tijek međimurske povijesti. Grad Čakovec će obnoviti ovo djelo, a i vrijeme je da se dr. Novaku, svim sudionicima tih događaja te samoj Rezoluciji, u središtu Čakovca podigne spomen obilježje” – istaknuo je Medved.

Župan Matija Posavec istaknuo je zanimljivu rečenicu, u kojoj je sublimirao bilo Međimuraca – “Kada su se Međimurci oslanjali na vlastite sposobnosti, kad su uzimali stvar svoje ruke, tada su uspjeli. Taj osjećaj solidarnosti  utkao se u mentalitet Međimuraca da danas živimo u jednom razvijenom kraju. Međimurje je danas prorazvojno orijentirana cjelina i županija sa svim svojim vrijednostima a to su prije svega ljudi. Kad gledamo u budućnost, ne treba zaboraviti prošlost, a ta prošlost je slavna. Ne treba zaboraviti naše velikane i događaje. Činimo to u danu velikom ne samo za međimursku već i hrvatsku povijest.

Tijekom dana položiti će se vijenci i zapaliti svijeće na grobovima u Macincu, Vratišincu i Prelogu dr. Vinku Žgancu i Juraju Lajtmanu. 

Obilježavanje Spomendana 9. siječnja završava Svečanom akademijom i Svetom misom u crkvi sv. Nikole biskupa.

(rd)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*