Plenković “ubio u pojam” umirovljenike

Osvrćući se na prosvjed umirovljenika »Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti« zakazan za utorak u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske u šest gradova, Plenković je kazao su »mirovine već ove godine u procesu usklađivanja rasle više nego ikada od 2008. godine«.

»Razgovarat ću s kolegom Pavićem, koji je nadležan za mirovinski sustav. Vi znate koliki iznos godišnje ode za mirovine, otprilike 37-8 milijardi kuna. Mi radimo sve ono što je realno moguće u proračunskim okvirima,« kazao je Plenković i dodao da navedeni umirovljenički zahtjevi nisu utemeljeni.

Sindikat umirovljenika Hrvatske traži povećanje mirovina svim umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. za 19 posto, promjenu modela obiteljske mirovine, uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu, novi model usklađivanja mirovina i ukidanje zakona kojim se uvodi porez na nekretnine dok se ne urede zemljišne i posjedovne knjige. Uz to, protivi se vraćanju zdravstvene riznice u državni proračun i zalaže za zadržavanje državnog dopunskog osiguranja pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i da ne poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje.

(mp)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*