Međimurje Press
Političke stranke

Deset godina od odlaska osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar

Bila je i ostala političarka ispred svog vremena

U povodu desete obljetnice smrti Savke Dabčević-Kučar, osnivačice i doživotne počasne predsjednice HNS-a i jedne od najznačajnijih hrvatskih političarki, izaslanstvo Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, koje su predvodili saborski zastupnik HNS-a i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj te zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na njezinom posljednjem počivalištu na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Savka Dabčević-Kučar svojim radom, zalaganjima i idejama pokazivala je kako bi Hrvatska trebala izgledati, što bi trebala biti i što još možda nije “, rekao Stjepan Čuraj.

Saborski zastupnik HNS-a rekao je kako Savku Dabčević-Kučar treba gledati kao povijesnu ličnost te se prisjetio onoga što je ostalo kao baština iza počasne predsjednice HNS-a.

Ona nam je ostavila obvezu, koju je utkala svojim nastojanjima da prije svega mi – članovi stranke, ne gledamo što će se dogoditi, nego da donosimo promjene i budemo prvi koji će napraviti što je potrebno za ovu zemlju. To je osnova našeg rada i mislim da smo na dobrom putu da donesemo te promjene u Hrvatskoj“, rekao je Čuraj.

Gradonačelnik Svete Nedelje Davor Nađi podsjetio je na ulogu Savke Dabčević-Kučar u stvaranju hrvatske države.

Savka Dabčević-Kučar bila je i ostala političarka ispred svog vremena koju se i danas spominje kao rijedak primjer političara čista obraza u službi i za dobrobit svoga naroda. Borila se za neovisnost Republike Hrvatske, a snažno se zalagala za slobodnije društvo i slobodniju tržišnu ekonomiju. Pamtimo je, između ostalog, kao nositeljicu pokreta Hrvatsko proljeće i osnivačicu Hrvatske narodne stranke. Ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti, a nama koji danas politički djelujemo, svojim karakterom i časnim zalaganjem za ideje koje je zastupala, ostaje primjer i zvijezda vodilja za budućnost“, rekao je Nađi.

Vizija i političko djelovanje Savke Dabčević-Kučar ostavili su dubok i neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti i neizmjerno smo ponosni što smo je imali. Bila je žena i političarka ispred svog vremena, a cijeli njen život poruka da politika može i mora biti časna profesija.

Ured za odnose s medijima HNS-a

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja