medjimurjepress@gmail.com

Ivan Martan: Na parlamentarnim izborima podržali smo Plenkovićev HDZ

Hrvatska demokratska seljačka stranka (HDSS) već duže vrijeme ne participira u vlasti ni na lokalnoj ni državnoj vlasti. Na marginama političkih procesa jasno je da nemaju nikavog utjecaja pa su krenuli u resetiranje i mobiliziranje kako bi već na predstojećim lokalnim izborima predstavili svoj program i dobili povjerenje davno izgubljenih glasača.


Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom stranke Ivanom Martanom koja svoje sjedište na nacionalnoj razini, za razliku od svih drugih, ima u Međimurju.

Na proteklim parlamentarnim izborima dali ste podršku HDZ-u?

Da, u lipnja 2020. godine predsjedništvo HDSS-a donijelo je odluku da se pruži podrška HDZ-u na parlamentarnim izborima, koji su se održali 5. srpnja ove godine. Smatrali smo da je normalno dati mogućnost istoj Vladi da pokaže svoju kvalitetu u „drugom poluvremenu“, kao i što smatramo da hrvatski građani zaslužuju bolji životni standard od sadašnjeg. Ova Vlada pokrenula neke stvari na bolje, pa su zbog toga dobili naše povjerenje.

Već dugi niz godina nemate svog predstavnika u Saboru RH, u čemu je problem? Koaliranju, neprepoznavanju vašeg programa, kadrovima, listama, nekim drugim razlozima?

HDSS se zalaže i radi na tome da se pod hitno donese promjena izbornog zakona koji bi se odnosio na Hrvatski Sabor. Naime osoba koja dobije povjerenje građana, a nije bitno na čijoj se listi nalazi, bi trebala istog trenutka „zamrznuti“ svoje članstvo u dotičnoj stranci i tako postati Narodni zastupnik, jer ga je birao narod, a ne stranka. Ono što je najvažnije, želimo naglasiti da HDSS nije trgovačka stranka, već želimo raditi i djelovati za boljitak naših građana u Hrvatskoj.

HDSS na rečenim izborima nije imao svoje stranačke izborne liste, ali smo naglasili da ćemo odmah po završetku izbora započeti raditi na njihovom stvaranju i pozvati sve građane i građanke da nam se pridruže za lokalne izbore, koji bi se trebali održati u svibnju iduće godine. Na tom pravcu smo počeli razgovarati, kako sa strankama, tako i sa pojedincima i udrugama o zajedničkom stvaranju bolje i sretnije budućnosti svih građana u Republici Hrvatskoj, bez razlike na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Na osnovu toga pozivamo sve one koji bi bili voljni prihvatiti te izazove, da nam se pridruže.

Kada govorite o nadolazećim lokalnim izborima, koga vidite kao potencijalnog partnera?

Razgovore vodimo sa strankama u Republici Hrvatskoj koje imaju isti svjetonazor i sličan program, kako bi na zajedničke izborne kandidacijske liste za ove nadolazeće lokalne izbore, kandidirali korektne osobe, koje će raditi na zadovoljstvo i u interesu svih naših građana. 

Znači li to da u obzir dolaze stranke samo sa konzervativnijim preferencijama?

Ne znači, jer naš program ima i niz dodirnih točaka koje preferira ljevica. To se posebno odnosi na stranke u lokalnom okruženju.

Bez obzira lijevo ili desno i sami znate da su umirovljenici danas stavljeni na marginu društva i da država nema empatiju prema starijoj populaciji kao u drugim državama? Sa socijalnog aspekta daleko zaostajemo iza razvijenijih zemalja. 

HDSS će se zalagati da svi umirovljenici u svim županijama dobiju na obali ili na otocima Jadranckog mora, svoja odmarališta za ljetovanje, sa njima prihvatljivim cijenama, kako bi svi imali mogućnost u toku sezone ili čitave godine uživati u ljepotana našeg Jadrana, jer su to zaslužili. Što se tiče mirovina, one su mizerne, a to hrvatski umirovljenici ne zaslužuju. Hrvatskoj nedostaju i domovi za ljude treće životne dobi i to je prioritet koji traži nadgradnju kako na lokalnom, tako i državnom nivou.

Kako sagledavate probleme našeg gospodarstva i poljoprivrede. Gdje vidite potencijale koji bi pokrenuli  poljoprivredu i domaćeg seljaka  o kome se toliko priča?

Poznato da su SAD predvodnik i najveća ekonomska sila svijeta i to ne samo zbog svoje površine, nego zato što imaju najrazvijenije tvornice na kugli zemaljskoj, a koje su im podloga za čvrsti američki dolar.

Slijedom toga, Hrvatskoj treba ponovno iz fondova EU, ono što će u kunama ili eurima puniti proračune gradova i općina, a to znači ulagati u slijedeće sadržaje: Tvornicu čarapa – Čakovec, Tvornicu šećera – Virovitica, Tvornicu šibica i OLT u Osijeku, Tvornicu Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, Tvornicu obuće – Karlovac, Željezara u Sisku, OKI prvomajska Zagreb. Također energetska „krvna slika“, trebala bi se temeljiti na preradi u Hrvatskoj i uvozu sirove nafte i njezine prerade u hrvatskim rafinerijama u Sisku i Rijeci.

Kao i na primjer zašto iz Mađarske uvozimo pekarske proizvode, i. zašto mesoprerađivačka tvornica Vajda uvozi sirovo meso i prodaje ga, a naši Međimurski proizvođači nemaju kome prodati svoje tovljenike.

U poljoprivredi bi trebalo ukinuti „Arkus“ poticaj na zemljišne površine. Poticaj bi trebao biti usmjeren na proizvodnju poljoprivrednih proizvoda.

To su samo neki detalji iz našeg programa, kako za Međimurje, tako i za cijelu Republiku Hrvatsku. Sa podrobnijim detaljima iz našeg programa upoznat ćemo građane za vrijeme izborne kampanje u vremenu prije lokalnih izbora.

(rd)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*