Međimurje Press
Političke stranke

Konferencija za medije Kluba zastupnika Živog zida i Promijenimo Hrvatsku

Konferenciju je otvorio predsjednik stranke i zastupnik u europskom parlamentu  Ivan Vilibor Sinčić. Na početku je istakao primjer poduzetnika Ivana Močana na kojem ćemo prikazati stanje u hrvatskom pravosuđu. Stanje u pravosuđu je jako loše na što upozorava i Europska komisija.

Ivan Močan, stalni sudski vještak, poduzetnik i čovjek koji pred sudovima, u pravilu uspješno, vodi veliki broj sporova predočio je dokaze kako su suci u organiziranim radnjama činili sve kako bi Zagrebačka banka dobila sporove.  G.Močan je iznio cijeli niz grubih kršenja zakona u predmetima:

Prvi slučaj, radi se o  javnom bilježniku Ivanu Adžiji iz Zaprešića koji je krivotvorio vlastiti spis, pa i potvrdu ovršnosti, a suci su te radnje prikrivali.

Sudac Hrvoje Lukšić sa TS Zagreb  krivotvorio je evidenciju stanja spisa- umjesto „Ivan Močan oglasna ploča“ sudac je stavio „ZABA odgovor na tužbu“, istaknuo je I.V.Sinčić.

SUCI NIKOLA RIBARIĆ I MAJA JUROVICKI sa TS Zagreb također su dali svoj doprinos nezakonitostima – u stečajnom postupku određeno je da se napravi procjena nekretnine, a sud je procjenitelju odredio i doznačio 5 i pol puta veći iznos nego što je to pravilnikom o sudskim procjeniteljima određeno.

Iz tog stečajnog postupka proizašla je obaveza Zagrebačke banke protustranci  g.Močanu nadoknaditi parnični trošak, a on je izravnom naplatom pokušao naplatiti parnične troškove na račun odvjetnika, ali su se tu ispriječili sud i FINA, pored pravomoćne odluke Trgovačkog suda i pravomoćnog rješenja Općinskog građanskog suda u Zagrebu i naredili FINA-i da obustavi isplatu. U Zagrebu sutkinja OGSZ-a Iva Žutelija Krešić i savjetnica Anita Živković u roku 26 dana, donose dvije kontradiktorne presude po istom zahtjevu, istom predmetu pod istim brojem što je protuzakonito.

Prvom presudom dozvoljava se ovrha nad bankom, a drugom se onemogućava. Sud poštuju drugu presudu jer mu više odgovara, a ona zakonski ne smije ni postojati.

Nadalje,  prozvao je suce Općinskog suda Novi Zagreb Tomislava Krušlina, Mariju Karađole, te suce Županijskog suda u Šibeniku, Dalibora Dukića i Sanibora Vuletina, nadalje  suce Općinskog suda u Novom Zagrebu; Matu Kukavicu, Martina Klanac, Sinišu Radanovića, Mariju Orošić Kranjčec, Nives Grubišić Đogić, Darko Župančić, Zvonimir Dodiga koji su  iz svojih spisa izvadili ključne podneske g.Močana; kako bi pogodovali banci. Ovaj slučaj je samo jedan primjer manipulacije spisima–  iz predmeta su vađeni prilozi, to se već događalo i prije, sjećamo se slučaja Milijana Brkića, naglasio je Sinčić.

O zakon se ogriješila i Ivana Mašić– predsjednica Općinskog suda N. Zagreb- pored učestalog upozorenja na nezakonit rad sudaca u Novom Zagrebu ne da nije reagirala, već je dala podršku sucima za takvo postupanje te je  u više navrata je presignirala, isključivo da se predmeti odugovlače.

Sinčić je istaknuo da je i Županijski sud u Splitu donio presudu na način da je od slova do slova prepisao presudu Županijskog suda iz Zadra.

Pod utjecajem sudaca Općinskog suda u Novom Zagrebu donijete su presude na Županijskom sudu u Zadru GŽ 631/19 u uredovanju Sanje Prosenice, Franke Zenić i Blanke Pervan, a na inicijativu suca Mate Kukavice na Županijskom sudu u Splitu – sutkinje Amara Trgo, Lidija Vojković i Senija Ledić doslovce su prepisale tekst i unijele u svoju presudu GŽ 1148/19. Došlo je do prepisivanja presude odnosno COPY/PASTE metode na drugom stupnju  što nije moguće jer suci po zakonu moraju imati svoje neovisno mišljenje.

Nadalje, u Varaždinu pak sutkinja Zlata Dombaj rješenjem ukida pravomoćnu presudu na nagovor sudske savjetnice iz Varaždina Augustine Muršić što se vidi iz samog rješenja. To je također u suprotnosti sa zakonom jer u zakonu stoji kako se „pravomoćnoj presudi se svatko u RH mora pokoriti“.

Za kraj se  Ivan Vilibor Sinčić još jednom osvrnuo na stanje u pravosuđu.

Skandalozna je i izjava jedne sutkinje (Nives Grubišić Đogić) koja je izjavila da će odbaciti jednu tužbu jer se radi o jednoj respektabilnoj banci.

Za sve ove navode novinarima je podijeljen veći broj dokumenata. Sve ove nezakonitosti prijavljene su kazneno ili će biti kazneno prijavljene za zlouporabu položaja i ovlasti te za krivotvorenje službene isprave, a sa svime će biti upoznate i europske institucije, naglasio je Sinčić.

Tajništvo Živog zida

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja