Međimurje Press
Političke stranke

Konstituiran Interesni odbor za znanost i obrazovanje 3. izborne jedinice!

Na prijedlog Županijske organizacije HNS-a, 5. svibnja 2022.g. u Varaždinu je konstituiran Interesni odbor za znanost i obrazovanje za područje 3. izborne jedince. Za predsjednika Odbora izabran je doc.dr.sc. Igor Klopotan, koji je tu dužnost obnašao i u prošlom mandatu.

Konstituirajućoj sjednici nazočili su i predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Krunoslav Lukačić, predsjednik Gradske organizacije Krapina Nenad Sikirica, Ana Kutnjak s varaždinskog FOI-ja te ravnatelji škola Nikola Žganec, Josip Šipek, Branko Sušec i Damir Kovačić.

Odbor je jednoglasno dao potporu prijedlogu novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji upravo ulazi u javnu raspravu, te će pripremiti svog saborskog zastupnika za raspravu o prijedlogu Zakona. Odbor je ocijenio pohvalnim uređenje prijedloga Zakona koje mandate rektora i dekana regulira na način da se ograničava višekratno ponavljanje mandata, pa tako rektor može biti biran samo jednom na šestogodišnji mandat, a dekan dva puta na trogodišnje mandate. Pozitivna je promjena prijedloga Zakona kojim se uvodi nadzorno tijelo u formi Sveučilišnog vijeća, članovi kojeg ne mogu biti zaposlenici Ministarstva, niti zaposlenici ili vanjski suradnici sveučilišta. U pogledu financiranja visokih učilišta iz programskih ugovora nadležno ministarstvo ostvarivat će veću kontrolu financijskog poslovanja ustanova visokog obrazovanja.

Bitno je istaknuti da odredbe članka 74. prijedloga Zakona, na zadovoljstvo mnogobrojnih studenata, reguliraju stručne nazive koje studenti stječu završetkom studija, čime završetkom diplomskog studija na veleučilištu student postaje magistar struke (mag. ili mag.ing.), što je dugi niz godina bio kamen spoticanja između sveučilišta i veleučilišta. Nadalje, zakonsko uređenje prijedloga Zakona prema kojem se studentski predstavnici isključuju iz odlučivanja pri izboru rektora i dekana imat će pozitivan utjecaj na transparentnost rada budućih rektora, dekana i studentskih predstavnika. Zaključno, uređenje prema kojem će ubuduće Rektorski zbor činiti svi rektori svih sveučilišta u Republici Hrvatskoj, a ne mala grupa odabranih, pozitivan je i pohvalan iskorak prijedloga Zakona koji će nedvojbeno doprijeti napretku i razvoju viskog obrazovanja i znanosti.

Kako je istaknuto na konstituirajućoj sjednici, Interesni odbor za znanost i obrazovanje u svom djelovanju ukazivat će na probleme u tom području, ali će aktivno nuditi i adekvatna rješenja. 

HNS Varaždinske županije

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja