MDS: Država Međimurju majka ili maćeha?

Na 6. sjednici Skupštine Međimurske županije, 24. svibnja 2018. g., vijećnik Željko Pavlic – MDS postavio je pitanja za župana MŽ Matiju Posavca:

1. U petak, 04. svibnja ove godine, održana  je u Splitu  sjednica Vlade Republike Hrvatske koja je za Grad Split i Splitsko-damatinsku županiju iznijedrila ugovore vrijedne 1.5 milijardi kuna i zaključke vrijedne 427 milijuna kuna. Isti dan je, u Županijskoj bolnici u Čakovcu, predsjednica Republike Hrvatske otvorila obnovljenu rađaonu i neonatalogiju čiji su radovi vrijedni preko 5 milijuna kuna, a koje je u potpunosti financirala Međimurska županija. Samo da podsjetim da smo na jednoj od prethodnih sjednica Skupštine MŽ donijeli odluku o zaduženju od 12 milijuna kuna za završetak Doma zdravlja.

Pitam župana kako se osjećao taj dan, dan kada je još jednom pokazano kome je centralna država majka, a kome maćeha?

2. “Školske su zgrade veliki dio vremena prazne, ponajviše tijekom praznika i vikendima, što je nepovoljno i s financijskog aspekta održavanja sustava, ali i s aspekta korištenja. U školama se trebaju odvijati razne aktivnosti zajednice, pogotovo onim danima i mjesecima kada ne rade, trebale bi biti uvijek otvorene, za sve uzraste, postati aktivno mjesto za socijalnu interakciju svih generacija, te za rezličite sportske, kulturne i društvene aktivnosti.”  ovo je izjava Željke Jurković, s kojom se u potpunosti slažem, predsjednice Hrvatske komore arhitekata sa kongresa Dani arhitekata. Za razliku od ove vizije stvarnost je, u većini slučajeva, u Međimurju suprotna. Lokalna zajednica, a često puta je izdašno sufinancirala školske objekte,  gotovo da nema nikakvog utjecaja na rad i koristi od prostora koji bi se npr. mogao k oristiti z a programe za djecu tijekom ljetnih praznika, informatičke radionice za umirovljenike ili za zajedničku knjižnicu i čitaonicu.

S obzirom da su osnivačka i upravljačka prava u rukama županije, pitam, odnosno predlažem,  da li će županija uvažiti sugestije struke, čime bi se i uvažile primjedbe i lokalne zajednice?

Župan Posavec je istaknuo da ni ova Vlada kao ni one prije a ni one poslije nisu i neće Međimurju ništa dati. „Uvijek smo se za sve morali izboriti sami i svoje rezultate imamo zahvaljujući vlastitim žuljevima. Ulaskom u Europsku uniju pružila nam se kvalitetnija i pravednija šansa jer svaki projekt za koji dobijemo sredstva iz EU fondova nije zasluga Vlade, nekog ministara, jedne stranke ili jednog čovjeka, ma kako se on zvao, već predani i kvalitetni rad ljudi u općina ma, grad ovima, županiji te agencijama. Sve ono što je u našoj zoni odgovornosti znat ćemo posložiti a ono što je odgovornost države tražimo da bude kvalitetno uređeno.“ – rekao je Posavec.  Zamjenica župana Sandra Herman je na drugo pitanje vijećnika odgovorila kako su ovdašnje škole pune učenika, da je aktivnosti u školama pregršt i da su zapravo stalno ispunjene – ne samo školskim, već i programima društvene zajednice.

(MDS)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*