MDS pješačio za zaštitu Mure

U nedjelju, 24.06., Međimurski demokratski savez organizirao je pješačenje po  Poučnoj stazi Murščak kod Domašinca. Ovom aktivnošću je MDS  upozorio na potrebu zaštite rijeke Mure, simbola Međimurja, i njezinog krajolika, a koji bi mogli biti ugroženi različitim neprihvatljivim utjecajima na rijeku Muru, od izgradnje hidroelektrana u Republici Sloveniji, čemu se MDS protivi, pa do ispuštanja štetnih tvari u samu rijeku i drugih zagađenja.

Sudionici pješačenja upoznali su se sa Poučnom stazom Murščak koja je prva  staza takve vrste u Međimurju. Obilježena je primjerenim tablama i vodičem. Sadrži 12 obilježenih stajališta i zapravo je učionica na otvorenom, gdje se u prirodnim uvjetima može steći najkvalitetnije znanje o vodenim, šumskim, livadnim, oraničkim bioekosustavima, geografskim i bogatim povijesnim , gospodarskim i tradicionalnim vrijednostima ovog, ekološki očuvanog kraja. Pozivamo sve koji još nisu hodali ovom stazom da to svakako učine. 

Sudionike ove akcije pozdravio je načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek, a prije hodnje zapaljene su svijeće na spomenik poginulim međimurskim partizanima u Vrbulji.

Predsjednik MDS-a Željko Pavlic izrazio je zadovoljstvo ovom akcijom i naglasio:

“Zahvaljujemo svima koji su se odazvali našem pozivu, svi smo uživali u prirodi, ali i uputili poruku o o potrebi njezine zaštite.Od proljeća 2001. godine područje uz rijeku Muru,pa tako i Murščak, dobilo je status zatičenog krajolika, što nas još više obavezuje na brigu i skrb za jedinstvene vrijednosti ovog kraja, ali i rijeke Drave, potoka Trnave i svih voda u Međimurju, i nadzemnih i podzemnih. Čista voda najveće je bogatstvo Međimurja, o njoj ovisi zdravlje ljudi, poljoprivreda i turizam, tako da se svi moramo potruditi da takva i ostane. ”

(ž.p.)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*