medjimurjepress@gmail.com

MDS protiv novog Ovršnog zakona

Međimurski demokratski savez protivi se donošenju novog Ovršnog zakona, jer je iz prijedloga zakona evidentno da će zakon generirati nove probleme i dodatno zatrpati sudove, a većinu starih problema neće riješiti.

Umjesto da se zakonom pojeftine troškovi ovrha i blokada, ukidnjem brojnih posrednika u postupku vraćanja duga, što se zakonom ne predviđa, zakon će ojačati  ulogu  javnih bilježnika,  Fine, odvjetnika, sudova … čije brojne naknade, koje nemaju uporište u stvarnim troškovima, dodatno povećavaju dug blokiranih, Zakon se ne bavi ni reguliranjem otkupa dugova  agencijama koje to rade, pa se neće riješiti niti problem paralelnih ovršnih postupaka koji nisu rijetkost. Ni na razmatranje nisu uzeti prijedlozi promjene redoslijeda naplate kojima bi se prvo otplaćivala glavnica duga, tek potom kamata, a da se ne govori o ideji ograničavanja kamata na visinu glavnice, što je postojalo još u rimskom pravu.

Iz navedenog vidljivo je da novi Ovršni zakon neće bitno poboljšati položaj ovršenih i blokiranih građana, kao ni smanjiti mogućnost da građanu budu ovršeni, blokirani, a neki, na žalost i deložirani Zakonodavac, na žalost, nije prihvatio  inicijativu. Udruge “Ovršni”, koja je pripremila svoj prijedlog Ovršnog zakona, koji bi cjelovito regulirao ovu problematiku, ali na korist građana.

To bi imalo posebnu  važnost za Međimursku županiju  gdje je prema podacima Fine 31. ožujka 2018. godine u Međimurskoj županiji  bilo blokirano 8285 građana, koji ukupno duguju čak 1 milijardu i 448 milijuna kuna, čime Međimurje spada u sam vrh hrvatskih županija po broju blokiranih.  

Predsjednik MDS-a:

Željko Pavlic

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*