Na današnjoj konferenciji za medije o radu Vlade govorili čelnici međimurskog HDZ-a

POHVALE NA RAD PLENKOVIĆEVE VLADE

Poveliko zanimanja novinara izazvala je današnja konferencija međimurskog HDZ-a na kojem su čelnici ove stranke najavili izvješće o radu Vlade RH u protekle dvije godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako je bio najavljen, predsjednik HDZ-a Međimurske županie i ministar gospodarstva Darko Horvat, nije se pojavio. Istina nije bilo obrazloženja, ali s obzirom na stanje i aktualnu situaciju oko brodogradilišta ni novinari nisu pitali razlog izostanka.

Govorili su saborska zastupnica i savjetnica predsjednika Vlade Sunčana Glavak i gradonačelnici Preloga i Murskog Središća Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak.

I Srpak i Kolarek pohvalili su u svojem izlaganju Vladu Republike Hrvatske, a posebno kad je ona vezana uz privlačenje sredstava iz EU i izradnju niza infrastrukturnih projekata u svojim gradovima.

U širem ekspozeu, Sunčana Glavak nabrajala je uspjehe Plenovićeve Vlade pa je između ostalog napomenula da je Vlada donijela čak 266 zakona, povećala prosječnu plaću na 710 kuna, povećala kreditni rejting Hrvatske, povećala zaposlenost, smanjila PDV na prehrambene proizvode, utjecala na pad nezaposlenosti uz napomenu da su tome pridonijela i otvaranje tržišta u zapadnim zemljama Europe, a spomenula je i otvaranje tržišnog prostora u Austriji od početka iduće godin, koje će također privući hrvatske radnike.

Posebno je naglasila da BDP kontinuirano raste, po stopi do 3%, ali na zdravim temeljima što je dugoročno bolje od veće stope rasta temeljene na zaduživanju. Izvoz roba i usluga raste za 5,6% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je potrošnja kućanstava rasla po stopi od 3,6%.
Kamate na javni dug spuštene su od 12 na ispod 10 milijardi kuna, a smanjene su i kamate na kredite građanima i poduzetnicima. Refinancirani su nepovoljni krediti cestovnih tvrtki, čime je godišnja uštedana kamatama 50 milijuna eura. Kreditni rejting dva puta smanjivan između 2012.i 2015., prošle su godine sve tri vodeće svjetske rejting agencije poboljšale izglede našeg kreditnog rejtinga. Fitch i S&P podigle su kreditni rejting za jednu razinu uz stabilne izglede, što je prvi put u posljednjih 15 godina. Poentirala je s podatkom da se danas nalazimo na korak do investicijskog rejtinga, što je cilj Vlade u narednom razdoblju.

Uz uspjehe Vlade na državnoj razini, podosta vremena odvojila je za direktan utjecaj Vlade na rad i život u Međimurju. Između ostalog na poticanje ulaganja, iskorištenost europskih fondova kroz operativne programe Konkurentnost i kohezija, Učinkovitih ljudskih potencijala, Programa ruralnog razvoja, itd. o čemu ćemo pisati u narednim danima.

(rd)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*