Okrugli stol „Startup i suvremeno malo poduzetništvo“

Danas je u organizaciji Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata i Političke akademije HNS-a u prostorijama Novinarskog doma održan Okrugli stol „Startup i suvremeno malo poduzetništvo“.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je danas govorio na temu Startup i kreativna industrija istaknuo je tri ključna pitanja koja treba adresirati:

  • Zašto su startupi tako bitni za Hrvatsku?
  • Koja je veza između startupa i kreativne industrije?
  • Što politika, država i javna uprava mogu učiniti za njihov razvoj?

Samo 30-ak hrvatskih tvrtki u proteklih nekoliko godina privuklo je strane investicije. Važno je da su u njih uloženi milijuni i očito su prepoznati dobrim volumenom dokapitalizacije. Iako broj tih tvrtki nije zanemariv, možemo i moramo još bolje. Ono što je važno jest da svi moramo nastojati da se promijeni percepcija tržišta u Hrvatskoj – na tržište ne treba gledati kao tržište od 4 milijuna ljudi, već kao tržište od sedam milijardi ljudi. U Hrvatskoj moramo otvoriti tu temu i moramo misliti o našem regulatornom, poreznom i obrazovnom sustavu koji proizvodi globalna razmišljanja. Pred nama svima je veliki zadatak – moramo razvijati investicijsku scenu, financijske proizvode za tu scenu i početi raditi na adekvatnim poreznim politikama koje će olakšati ulaganja u startupe i kreativnu industriju“, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Dodao je i da je za napredak društva i transformaciju hrvatskog gospodarstva reforma obrazovanja nužan preduvjet.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u svojem je izlaganju na temu Primijenjena znanost i akademsko poduzetništvo kao pokretači razvoja istaknula da živimo u vremenu četvrte Industrijske revolucije, a da u Hrvatskoj još uvijek nastojimo raditi u skladu s onom trećom – digitalnom koja je započela još 80-ih godina prošlog stoljeća.

Unatrag dvije godine u globalnim se okvirima javljaju nove tehnologije koje integriraju fizički, virtualni, biološki svijet – već možemo govoriti o pitanjima umjetne inteligencije, robotici, 3D printanju, kvantnim računalima, autonomnim vozilima bez vozača, nano tehnologiji… Nije dobro da postavljamo pitanje je li digitalna tranformacija nužna, kada u svijetu govorimo već o ovakvim tehnologijama“, rekla je Divjak.

Ministrica Divjak je napomenula da već brojna istraživanja govore da će današnji prvašići, njih 65 posto, u budućnosti raditi u onim zanimanjima za koje sada nismo svjesni da će postojati.

Moramo razmišljati o važnim komepetencijama i fundamentalnim znanjima, a digitalna transformacija mora biti prisutna u školama. Iskorak ne možemo napraviti samo financijskom pomoći za startupe – mi moramo početi mijenjati model poslovanja, model obrazovanja i model razmišljanja. I to moramo učiniti sada“, rekla je.

Na Okruglom stolu govorili su predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na temu Startup i kreativna industrija, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na temu Primijenjena znanost i akademsko poduzetništvo kao pokretači razvoja, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić na temu Izazovi stvaranja boljeg poslovnog okruženja, voditelj Odjela za poduzetništvo i inovacije pri HGK Gojko Jelavić na temu ERASMUS za mlade poduzetnike, predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić, na temu Hrvatskoj nedostaje inovativnog poduzetništva: kako taj sustav unaprijediti?, te i glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić na temu Tradicionalno u suvremenom.

Voditelj Političke akademije HNS-a i današnji moderator Boris Blažeković napomenuo je da je Politička akademija HNS-a jedinstvena institucija među svim strankama te da je ušla u 13. godinu svog djelovanja.

Malo poduzetništvo je važno za ukupni razvoj cijelog društva i treba ga poticati ne samo kroz materijalna sredstva, već ga treba poticati društvo u cjelini shvaćajući da je malo poduzetništvo ono što nas sve hrani“, rekao je Blažeković.

(Ured za odnose s medijima)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*