Međimurje Press
Političke stranke Zdravlje

Podrška djelatnicima hitne medicinske pomoći!

U iščekivanju potrebnih reformi u zdravstvenom sustavu, koje sadašnja zdravstvena administracija očito nije u stanju provesti, posljednjih šest godina svjedočimo najgorem vođenju sustava. Zdravstvo se guši u ogromnim dugovima, obilježeno je dugim listama čekanja, lošim ishodima liječenja, nezadovoljstvom pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Reforma hitne medicinske pomoći (HMP) također se nije pomakla s mrtve točke.

Pravilnik o Hitnoj medicinskoj pomoći, u čijoj je izradi sudjelovalo 12 stručnjaka iz različitih područja medicine, još od 2016. godine kada je donesen skuplja prašinu na dnu ladice negdje u Ministarstvu zdravstva. Struku se uporno ne sluša. Beneficirani radni staž djelatnicima hitne medicinske pomoći ukinuo je 1998. godine ondašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang i time ih stavio u nepovoljan položaj u odnosu na druge profesionalne interventne službe u Republici Hrvatskoj, poput vatrogasaca, djelatnika MUP-a, ali i drugih zanimanja kojima je reguliran tzv. „staž osiguranja s povećanim trajanjem“.

Podržavamo djelatnike hitne medicinske pomoći u njihovoj borbi za što bolje uvjete rada. Pitanje beneficiranog radnog staža je u Republici Hrvatskoj nedovoljno dobro uređeno, mora se riješiti sustavno, od profesije do profesije, uključujući i sustav zdravstva.

Očekujemo od resornog ministra da se što prije uredi i pitanje priznavanja stručnih kompetencija djelatnika u zdravstvu, a time i u HMP-u. Neujednačenost u kadrovima i opremi, od zavoda za HMP do zavoda, zastarjeli vozni park, posebice sanitetska vozila, nepokrivenost cijele Hrvatske hitnom helikopterskom službom, problemi su koje treba žurno riješiti.

Naši građani i djelatnici na svim razinama zdravstvenog sustava zaslužuju bolji, kvalitetniji i efikasniji zdravstveni sustav.

Ministre, na potezu ste. Poslušajte napokon struku i oporbu!

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Saborska zastupnica (SDP)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja