Međimurje Press
Političke stranke

Priopćenje Hrvatske demokratske zajednice Međimurske županije!

Vlada Republike Hrvatske, na svojoj 147. sjednici, predstavila je sveobuhvatan jesenski paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor. Hrvatska demokratska zajednica Međimurske županije snažno podupire ove mjere, koje će, kao što je rekao premijer Andrej Plenković, zaštititi građane, zaštitit će cijeli javni, nevladin i neprofitni sektor i zaštitit će hrvatska poduzeća. Nitko nije ostavljen po strani u paketu mjera vrijednom 21 milijardu kuna. Kao i u brojnim lokalnim projektima, kojima se volimo pohvaliti i mi ovdje u našim gradovima i Međimurskoj županiji i ovdje zapravo država osigurava sredstva, štiti građane, osigurava nesmetano funkcioniranje javnih službi i ustanova, pomaže gospodarstvu da zadrži svoju visoku dinamiku.

Snagu ovih mjera, koje donosi Vlada Republike Hrvatske, sa premijerom Andrejom Plenkovićem i HDZ – om na čelu, snažno i bez iznimke osjetit će i stanovnici i gospodarstvenici Međimurske županije. Osjetit će to i svaka naša općina i grad, osjetit će to i županijska vlast, bez obzira tko u kojoj jedinici lokalne samouprave bio na vlasti. Važno je reći, da su ove mjere i 21 milijarda kuna koja se ulaže u pomoć svima, dokaz da HDZ vodi politiku na nacionalnoj razini, koja Republiku Hrvatsku, bez obzira na određene kritike, vodi u pravom smjeru. HDZ je spreman ponuditi rješenje u svakom trenutku, za razliku od mnogih koji rješenja nemaju i ne mogu ih naći.

Prvi dio Vladina paketa odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije. Po prosječnoj cijeni od 59 eura za MWh za polugodišnju potrošnju do 2.500 kWh, mjera je fiksirana na razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka 2023. i pokriva najbitniji period, jesensko-zimski. Ono što kućanstva potroše povrh tih 2.500 kWh plaćat će po prosječnoj cijeni od 88 eura za MWh. Brojnim ustanovama javnog i neprofitnog sektora osigurava se jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo s prosječnom cijenom od 62 eura po MWh. Što se tiče cijena električne energije za poduzetništvo, napravljena je gradacija, također za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka 2023. Tako se za polugodišnju potrošnju do 250.000 kWh plaća jeftinija cijena struje po jedinstvenoj tarifi od 0,5295 kuna po kWh, što je u biti ista početna cijena koja vrijedi za kategoriju javnog i neprofitnog sektora. Za polugodišnju potrošnju iznad 250.000 kWh cijene su sljedeće: za kupce po jedinstvenoj tarifi određena je cijena od 1,6176 kuna po kWh, a za kupce s nižom i višom tarifom ona iznosi 1,7215 kuna po kWh u višoj tarifi te 0,8447 kuna po kWh u nižoj tarifi. Prosječna cijena nakon što netko potroši tih 250.000 kWh iznosi 180 eura po MWh. U trećoj kategoriji, za velike potrošače, odnosno za polugodišnju potrošnju preko 2,5 GWh prosječna cijena će iznositi 230 eura po MWh. Što se tiče cijene plina za kućanstva, one su ograničene do 1. travnja 2023. godine, a onima koji su u sustavu toplinske energije cijena grijanja neće se promijeniti do kraja ogrjevne sezone. Osigurane su dodatne količine drva po povoljnim cijenama te se snižava cijena plina u bocama. Poticanje zelene tranzicije i prijelaz u energetski učinkovito gospodarstvo spadaju u dugoročnije Vladine mjere. Kao primjere financiranja energetske tranzicije navodi se uvođenje novih energetski štedljivih tehnologija te ulaganje u proizvodnju električne, toplinske ili rashladne energije iz obnovljivih izvora.

Drugi dio Vladina paketa odnosi se na posebne mjere ublažavanja rasta cijena kroz ograničavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica. Tako će jestivo suncokretovo ulje, čija je prosječna cijena bila 19,99, sada koštati 15,99 kuna, što je smanjenje za 20 posto, a mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti, koje je koštalo 9,99 kuna, sada će biti 7,39 kuna, što je smanjenje za 26 posto. Glatko brašno će s 8,99 kuna pasti na 5,99 kuna, što je smanjenje za 33 posto, dok će oštro brašno pasti s 8,99 na 6,29, odnosno za 30 posto. Cijena bijelog kristalnog šećera će s 9,99 kuna pasti na 7,99 kuna, odnosno za 20 posto. Kilogram cijelog pileta smanjit će se sa 34,99 kuna na 24,99 kuna, odnosno za 28 posto. Kilogram svinjskog vrata s kosti past će sa 37,99 kuna na 24,99 kuna, odnosno za 34 posto, dok će cijena kilograma svinjske lopatice bez kosti s 36,99 kuna smanjiti na 24,99 kuna, odnosno za 32 posto, a kilogram miješanog mljevenog mesa sa 49,90 kuna na 32,99 kuna, odnosno za 33 posto.

Vlada uvijek posebno vodi računa o onima najugroženijim u hrvatskom društvu, onima kojima je potrebno da država pomogne svojim mehanizmima solidarnosti. Tako je broj korisnika socijalne naknade povećan sa 65 na 70 tisuća. Mjesečna naknada, koja je već na proljeće povećana s 200 na 400 kuna, sada se diže na 500 kuna. Korisnicima zajamčene minimalne naknade osigurat će se trošak stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge. Uvodi se jednokratna naknada za umirovljenike.  Oni umirovljenici koji imaju visinu mirovine do 1.850 kuna, dobit će jednokratnu naknadu od 1.200 kuna. Oni koji imaju mirovinu od 1.850,01 do 2.350 kuna, dobit će jednokratnu naknadu od 900 kuna. Za one čija mirovina iznosi između 2.350,01 i 3.350 kuna, jednokratna naknada iznosit će 600 kuna, a za one umirovljenike kojima je mirovina između 3.350,01 i 4.360 kuna ta će naknada iznositi 400 kuna. Kada je riječ o potpori nezaposlenima, uvodi se isplata mjesečnog novčanog primanja od 250 kuna. Što se tiče programa zapošljavanja žena “Zaželi”, koji je postigao veliki uspjeh u svim dijelovima Hrvatske, udvostručuju se sredstva te će se iznaći dodatnih 245 milijuna kuna i zaposliti dodatno skoro 5.000 žena koje će skrbiti za gotovo 30 tisuća starijih i nemoćnih osoba. Isplatit će se posebno novčano primanje za korisnike dječjeg doplatka. Obitelji s jednim djetetom dobit će 300 kuna, s dvoje djece 500 kuna, s troje djece 700 kuna, s četvero djece 900 kuna te s petero i više djece 1.100 kuna. Kada je riječ o potporama studentima, one će se provesti kroz povećanje stipendija i potpore studentskim centrima. Uvodi se 2.000 dodatnih stipendija, pa će ih biti ukupno 12.000 umjesto 10.000, a povećavaju se na 1.506,9 kuna s dosadašnjih 1.200 kuna. Dodatno se uvodi potpora studentskim centrima kako bi studentima cijena obroka od 6,50 kuna ostala nepromijenjena.

Poljoprivrednicima je predviđena potpora radi porasta troškova i zbog suše odnosi se na učinkovito korištenje resursa i primjenjivanje ekološki i klimatski prihvatljive metode proizvodnje, ako imaju rast izdataka veći od 20 posto u odnosu na referentno razdoblje 2021. Što se tiče javnog prijevoza putnika, ići će se s mjerom potpore od 1,47 kuna po litri dizela. Koristi za prijevoznike koje ta mjera donosi su smanjenje troškova obavljanja prijevoza za oko 60 posto mjesečno, umanjenje gubitaka, mogućnost ulaganja u modernizaciju voznog parka, zadržavanje vozača i mogućnost zadržavanja manje profitabilnih linija. Koristi za sve korisnike prijevoza su sigurnost i pouzdanost javnog prijevoza i sprječavanje daljnjeg rasta cijene prijevoznih karata. Ulagat će se i u energetsku učinkovitost, poticati izgradnja sunčanih elektrana. U paketu mjera pomoći i potpore, nizom mjera, sudjeluje i Hrvatska banka za obnovu i razvitak i to kreditima i jamstvima za poduzetnike. Uvodi se i poseban porez na dobit koja je posebno narasla u vremenu krize. Radi se o dodatnom oporezivanju onih poduzeća koja ostvaruju značajnu dobit, a koja je posebno narasla u vremenu krize.

Pravednost ovoga paketa ogleda se prije svega u tome što je on usmjeren upravo najviše na one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija.

Ljubomir Kolarek, dr.med.vet.,

v.d. predsjednika Županijskog odbora HDZ – a Međimurske županije

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja