medjimurjepress@gmail.com

Priopćenje SDP-a

ŠEST KLJUČNIH TOČAKA PROGRAMA

Parlamentarni izbori su zapravo jedina konkretna prilika gdje neposredno možemo utjecati na određivanje pravcu u kojem želimo da Hrvatska ide. Na nama je da odlučimo želimo li i dalje živjeti u zemlji u kojoj je više od pola ministara aktualne Vlade moralo otići zbog korupcijskih afera, u zemlji s parlamentom upitne legitimnosti čiju su većinu održavali „nezavisni“ stranački prebjezi i „žetončići“. Odgovor znamo, Hrvatskoj ne samo da je potrebna promjena smjera, Hrvatskoj je potreban restart. Najnovije ankete pokazuju da sve više građana slaže s nama da je novi početak nužan. U skladu s tim, podrška SDP-u raste i to nas veseli, ali ne zavaravajmo se. Pred nama je teška borba za svaki glas.

Manji porezi, veće plaće, borba protiv korupcije poreznim USKOK-om i Zakonom o porijeklu imovine

Ključne točke SDP-ovog programa temelj su novog početka za Hrvatsku. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je ovih dana da će prvi potez nove vlasti biti podizanje minimalne plaće na četiri tisuće kuna. Nadalje, SDP će vratiti u praksi dokazano dobre mjere koje je HDZ dolaskom na vlast naprasno ukinuo. Riječ je o smanjenju stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu i ponovnoj uspostavi poreznog USKOK-a koji je svojevremeno bio jaka poluga u borbi protiv korupcije i gospodarskog kriminala. U novom mandatu Hrvatska će imati manje ministarstava, gradova i općina. Hrvatska će pod novom vladom ući u proces digitalne transformacije koja će u centru imati interes građana, obrtnika, poduzetnika i organizacija civilnog društva, a ne potrebe države.

Neupitno ukidanje Ministarstva državne imovine

Razmišljamo o potpunoj transformaciji tog sustava. U našem programu je osnivanje posebnog fonda koji će se puniti iz prodaje državne imovine i vrijednosti koju stvara ta imovina. Fond će biti usmjeren na digitalizaciju zemlje, poticanje inovacija i razvoj novih tehnologija i kreativnih industrija – rekao je Bernardić.

SDP-ovci već otprije preispituju spajanje Ministarstva uprave s Ministarstvom pravosuđa te smatraju kako bi bilo racionalno u jednom resoru objediniti rad, mirovinski sustav i socijalu.

Prema prijašnjim Bernardićevim izjavama, Ministarstvo branitelja bi ostalo, ali bi vodilo brigu i o antifašističkim borcima. Kako bilo, Vlada više ne bi imala 20 ministarstava, nego bitno manje.

O kriterijima oko smanjenja broja gradova i općina u SDP-u dosad nisu puno govorili. Tek se nešto moglo čuti da ne bi trebale postojati općine koje se ne mogu same uzdržavati. Zanimljivo je da se ne spominje smanjenje broja županija što bi moglo biti na tragu dogovora o suradnji s IDS-om.

Naime, jedan od vodećih IDS-ovaca kaže nam da i dalje traju razgovori o koaliranju njegove stranke sa SDP-om, no jedan od glavnih uvjeta bilo kakve suradnje je da Istra bude zasebna teritorijalna cjelina. Nikakvo pripajanje u širu regiju IDS-u ne dolazi u obzir.

Nadalje, SDP želi digitalizirati apsolutno sve usluge javne uprave, zemljišne knjige i katastar.

Reforma zdravstva s konačnim ciljem smanjenja lista čekanja nešto je što ni jedna stranka koja će na izborima biti izazivač HDZ-u neće zaobići, pa će tako i SDP ponuditi svoju formulu.

Posebno zanimljive točke predizbornog programa su vraćanje tzv. poreznog USKOK-a koji je u Ministarstvu financija osnovao bivši ministar Boris Lalovac, a Zdravko Marić ga je odmah ukinuo. Porezni USKOK je bio ustrojen kao središnje nacionalno mjesto prikupljanja, kontrole, analitičke obrade i razmjene podataka radi otkrivanja organiziranih poreznih prijevara i utaja, osobito u međunarodnim prijevarama s PDV-om te otkrivanja fizičkih osoba koje posjeduju imovinu znatne vrijednosti, stečenu na nezakonit način.

Bez kaznenog postupka

Ured je bio nezavisno tijelo unutar sustava, kadrovi su bili posebno obučeni, a jedan od rezultata njihova rada su tri kaznene prijave protiv Zdravka Mamića.

Zakon o podrijetlu imovine je projekt na kojemu je radio još SDP-ov ministar pravosuđa, a sada predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić. On je već pripremio nacrt zakona prema kojemu preduvjet da se oduzme imovina osobama koje su nelegalno došle do bogatstva ne bi bilo vođenje kaznenog postupka u kojemu bi se dokazao kriminal. Dovoljno bi bilo pokrenuti građanski postupak u kojemu bi se oduzela sva imovina za koju nije moguće dokazati legalno podrijetlo.

SDP Hrvatska

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*