medjimurjepress@gmail.com

SDP-ov treći paket mjera za nezaposlene, umirovljenike i blokirane

SDP je predstavio treći paket mjera za pomoć građanima. Nakon što je prije tri tjedna predstavljeno 15 mjera  za ublažavanje negativnih posljedica krize za građane i gospodarstvo te prošlog tjedna upućen u saborsku proceduru drugi paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta, ovaj treći paket za pomoć građanima sadrži prijedloge za pomoć nezaposlenima, blokiranima, umirovljenicima, socijalno ugroženima, stalnim sezoncima te svima koji teško žive u ovim kriznim vremenima.
„Nakon što smo mi u SDP-u proteklih tri tjedna nudili javnosti i hrvatskoj Vladi rješenja za pomoć poduzetnicima u nastojanju očuvanja radnih mjesta te ih doslovno “gurali” da što brže, bolje i više učine u tom smjeru, napravljen je korak prema pomoći gospodarstvu. No, sada je potrebno pomoći građanima“ istaknuo je predsjednik SDP-a, Davor Bernardić.
Istaknuo je i da je u samo nekoliko tjedana trajanja krize preko 400 000 radnika u riziku od gubitka posla, a da je otkaz dobilo već 20 000 radnika od kojih dio zbog kratkog staža ne može trenutno dobiti nikakvu naknadu sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Dodao je i da preko 100 000 nezaposlenih građana prijavljenih na HZZ-u trenutno ne prima nikakvu naknadu, kao i 5500 stalnih sezonaca. Podsjetio je da je u RH preko 70000 korisnika zajamčene minimalne naknade koji su zabrinuti za preživljavanje ove krize zbog prekinutih socijalnih kontakata, otežane dostupnosti ključnih potrepština za život i rasta cijena, a da je slično i sa 400 000 građana koji ostvaraju prihode ali su oni ispod praga siromaštva. Posljednja skupina na koju se odnose ove mjere su blokirani kojih je početkom godine bilo skoro 240 000.
Mjere koje SDP predlaže bi na snazi bile barem tri mjeseca, odnosno dok traje kriza, a obuhvaćaju naknadu od najmanje 4000 kuna mjesečno za oko 20 000 nezaposlenih koji su dobili otkaz zbog Corona-krize, naknadu u iznosu pola minimalne plaće mjesečno, odnosno 1625 kuna, za oko 100 000 nezaposlenih koji se nalaze na burzi i ne primaju nikakvu naknadu, a sada ne mogu pronaći posao, naknadu za 5500 stalnih sezonaca u iznosu od 3250 kuna mjesečno, zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za 70000 korisnika zajamčene minimalne naknade te zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za oko 400 000 umirovljenika s malim mirovinama. Također, SDP predlaže i ukidanje RTV pretplate za umirovljenike s malim mirovinama i korisnike socijalne pomoći, subvenciju od 500 do 1000 kuna mjesečno za troškove najma stana za sve spomenute skupine građana, ako su u najmu, obustavu ovrha i povećanje iznosa plaće slobodnog od ovrhe, izdavanje bankarskih kartica za blokirane građane za online transakcije s odgovarajućim limitom potrošnje i privremeno ukidanje naknada za online transakcije u plaćanjima preko banaka.
„Naše mjere idu ekonomskom logikom. Prva skupina na koju se odnose su tri vrste nezaposlenih osoba – oni koji su ostali bez posla zbog krize, oni koji su bili prekratko zaposleni pa ne primaju naknadu s HZZ-a te oni koji su predugo nezaposleni. Nadalje, mjere će pomoći osobama koji imaju dohodak ispod praga siromaštva, umirovljenicima, osobama u najmu i blokiranima“ istaknuo je Josip Tica, predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo.
SDP Hrvatska
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*