medjimurjepress@gmail.com

Svi zajedno ne vrijede koliko Matija Posavec!

Sa današnje konferencije za novinare RESTART koalicije u trećoj izbornoj jedinici

MLADEN NOVAK, PREDSJEDNIK MEĐIMURSKOG SDP-A: DA, RAZMIŠLJAM O OSTAVCI! 

U utorak, 7. srpnja, u dvorani političkih stranaka u Čakovcu, svoju verziju rezultata parlamentarnuih izbora iznijeli su i pojedini članovi Restart koalicije na čelu s SDP-om u Trećoj izbornoj jedinici. Stjepan Kovač, novoizabrani saborski zastupnik i čakovečki gradonačelnik, kazao je da bi rezultati mogli biti bolji, ali da su, s obzirom na situaciju s koronavirusom, relativno dobri.

S tom konstatacijom se nije složio međimurski župan Matija Posavec, koji je na restart listi bio drugi, ali je osvojio najviše preferencijskih glasova:

-Na prošlim parlamentarnim izborima osvojio sam 14 835 glasova a sada 16 379 glasova što je za 1544 glasova više, unatoč 7% manjoj izlaznosti. Na prošlim izborima 2016., preferencijalni glasovi bili su 48% liste, dok je na ovim izborima to 63% liste.

U Hrvatskoj sam na visokom 8. mjestu po rezultatima preferencijalnih glasova, puno više nego čelnici parlamentarnih stranaka ili prepoznatljiviji kandidati, ili oni u izbornim jedinicama s puno većim brojem birača. Od 7 kandidata s većom preferencijom od mene su petero iz HDZ-a i jedan iz centrističko lijeve opcije, što znači da sam u toj opciji drugi izbor u Hrvatskoj.

Dobio sam najviše preferencijalnih glasova od svih 252 kandidata u 3. izbornoj jedinici, daleko najviše od svih kandidata u Međimurju. Za mandat u Hrvatskom saboru je na ovim izborima bilo potrebno 8150 glasova, što znači da sam osobno donio 2 saborska mandata

Najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata sam dobio u gradu Varaždinu, i u nekim općinama Varaždinske županije što je ugodno iznenađenje i dokaz da sam uspio prijeći rijeku Dravu.

Kako su na ovim izborima kandidati na listama bili gradonačelnici sva tri međimurska grada, dobio sam puno veći broj glasova u tim gradovima. U Prelogu 836-427, M.Središću 632-379 i u Čakovcu 3345-621.

Gledajući pojedinačno najveći uspjeh ostvario sam u gradu Čakovcu i to uvjerljivo najbolji, što je poruka građana grada Čakovca koja me definitivno obvezuje. Svi kandidati s liste u gradu Čakovcu, a svatko je dobio preferencijalni glas, zajedno su ostvarili 1409 glasova a ja 3345. Od svih 33 biračkih odbora, uvjerljiva pobjeda je u 32 biračka mjesta, jedino sam uvjerljivo izgubio u romskom naselju Kuršanec gdje sam dobio 1 glas naprama 166 glasova – kazao je Posavec, a potom dodao:

-Ovi rezultati su snažna poruka podrške biračkog tijela na sjeveru Hrvatske koji me obvezuju da još jače, čvršće, bolje se borim za interese našeg Međimurja i našeg kraja

Odlučio sam da ću konzumirati mandat u Hrvatskom saboru i biti saborski zastupnik. Kako je funkcija saborskog zastupnika i župana nespojiva, u dvojbi da sjedite kao oporbeni saborski zastupnik ili župan, ja ću biti odgovoran do kraja, završiti mandat koji traje još 9 mjeseci i tada aktivirati mandat u saboru. I mislim da je to fer.

Ovi rezultati izbora pokazali su da u Međimurju vodim ispravnu politiku, politiku razvoja, politiku bez ideoloških prepucavanja i to naši građani od mene mogu očekivati i dalje. Zastava Međimurja, naše vrijednosti, naša baština bit će i dalje snažno zastupljena, jer 16.379 glasova i rezultati u odnosu na sve druge stranke i pojedince moraju biti respektirani od svih. Bez obzira iz koje stranke dolazili i tko će biti u novoj Vladi – naglasio je Posavec i zahvalio svim biračima koji su dali glas njemu i Restart koaliciji.

Na postignutom rezultatu Matiji Posavcu čestitao je Željko Kolar, župan krapinsko-zagorski, koji je bio prvi na listi Restart koalicije. Izrazio je žaljenje što nisu postignuti bolji rezultati, iako su naša Treća izborna jedinica i ona istarsko-primorska još jedine dvije u kojima SDP ima većinu.

Na izravno pitanje Mladenu Novaku, predsjedniku međimurskog SDP-a i Željku Kolaru, predsjedniku krapinsko-zagorskog SDP-a hoće li dati ostavku zbog ovakvih retultata Restart koalicije, novinari su od Kolara dobili odgovor da neće dati ostavku jer su rezultati izbora dobri(!?), a Novak je kazao da razmišlja o ostavci!

(ij)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*