Međimurje Press
Politika i društvo

Poljska će kažnjavati facebook sa 2,2 milijuna dolara svaki puta kada protuustavno cenzuriraju slobodu govora!

Mislite li da ostatak svijeta mora početi razmišljati puno više poput Poljske?

U Poljskoj bi trebao biti usvojen novi zakon kojim bi se velike tehnološke tvrtke novčanom kaznom izreklo nevjerojatnih 2,2 milijuna dolara svaki put kad protivustavno cenzuriraju zakoniti slobodu govora na mreži.

Iako liberalne vlade zapadnih država nastoje kazniti divove društvenih medija Facebook i Twitter jer nisu uklonile takozvani “govor mržnje”, Poljska zauzima osvježavajuće drugačiji pristup.

“Prema njegovim odredbama, uslugama društvenih medija neće biti dopušteno uklanjanje sadržaja ili blokiranje računa ako sadržaj na njima ne krši poljski zakon.”

“U slučaju uklanjanja ili blokade, žalba se može poslati platformi koja će imati 24 sata da je razmotri.”

“U roku od 48 sati od odluke, korisnik će moći podnijeti zahtjev sudu za povrat pristupa. Sud će razmotriti žalbe u roku od sedam dana od primitka, a cjelokupni će postupak biti elektronički. ”

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro jasno je rekao da je pravna inicijativa osmišljena u svrhu borbe protiv cenzure.

Ziobro je ustvrdio da to neće utjecati na pravo ljudi koji su oklevetani ili klevetani da slijede pravdu.

„Često su žrtve tendencija za ideološkom cenzurom također predstavnici različitih skupina koje djeluju u Poljskoj, čiji se sadržaj uklanja ili blokira, samo zato što izražavaju stavove i pozivaju se na vrijednosti koje su s gledišta zajednica neprihvatljive … sa uvijek -jači utjecaj na funkcioniranje društvenih medija ”, izjavio je Ziobro.

“Shvaćamo da to nije laka tema”, nastavio je.

“Shvaćamo da na internetu također treba postojati sfera jamstava za sve koji se osjećaju klevetano, sfera ograničenja različitih sadržaja koja sa sobom mogu imati negativan utjecaj na sferu tuđih sloboda”, rekao je.

„Ali htjeli bismo predložiti takve alate koji će omogućiti i jednoj i drugoj strani da pozivaju na odluku tijela koje će moći presuditi krši li osobno prava sadržaj koji se pojavljuje na takvom i takvom računu društvenih mreža. može se eliminirati ili postoji li cenzura. ”

Ovo bi trebao biti model za sve razvijene zemlje koje cijene slobodu govora, posebno Sjedinjene Države.

Foto:

Izvor: Patreon.com

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja