medjimurjepress@gmail.com

Predsjednik Milanović reagirao na Orbanovu provokaciju

Milanović otresao Orbanovu provokaciju i podučio školarce: Nemojte šerati karte s Hrvatskom većom nego danas, beskrajno nerviraju susjede!

‘Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost’, napisao je Milanović na Facebooku dan nakon Orbanove objave.

Podsjetimo, Orban je i ranije u više navrata objavljivao kartu Velike Mađarske, a u lipnju je hrvatski MVEP osudio taj njegov čin, ustvrdivši da je u pitanju ‘neprihvatljivo svojatanje hrvatskih zemalja’. Bio je to jedan od posljednjih poteza Marije Pejčinović Burić na čelu tog ministarstva, nakon čega je uspješno promovirana u glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Njezin nasljednik Gordan Grlić Radman odnose s Mađarskom ponovno je prebacio u sferu iznimno ugodnih – prilikom nedavnog susreta s mađarskim kolegom Petrom Szijjartom čak je ustvrdio ‘Brat uz brata, Mađar uz Hrvata’. Osuda Orbanove posljednje provokacije iz tog ministarstva, dakako, izostala je.

Izvor: https://www.tportal.hr/

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*