medjimurjepress@gmail.com

Priopćenje MDS-a: “Udari na stadard Međimuraca”

Povećanje cijene električne energije i najava povećanja cijene vode, najnoviji su udar na standard hrvatskih građana. Posebno će veliki utjecaj imati na povećanje troškova života u Međimurskoj županiji.

Naime,  s obzirom da su međimurske plaće i mirovine po svojoj visini pri samom dnu u Republici Hrvatskoj, jasno je da će ovaj udar na standard imati veći utjecaj u Međimurskoj županiji nego u npr. Gradu Zagrebu, u kojem je prosječna plaća 6.626 kn, dok je ona u Međimurju 4.652 kn. Prosječna hrvatska plaća isplaćena u lipnju 2017. g iznosila je 6.005 kuna.

Problem postaje tim veći kad pogledamo koliko Međimurki i Međimuraca prima  prosječnu plaću manju od hrvatske ali manju i od one međimurske, a veliki broj radnica i radnika dobiva minimalnu plaću koja trenutno iznosi nešto više od 2400 kuna, za rad u teškim uvjetima i smjenama. Podaci nam tako govore (iz edicije Međimurska županija u brojkama 2016.g.) da je u Međimurskoj županiji u 2016. g. bilo 31.747 zaposlenih u pravnim osobama. Najviše je bilo zaposlenih u prerađivačkoj industriji, 14.169 sa prosječnom plačom od 4.370 kn, trgovini sa 3.327 zaposlenih sa prosječnom plaćom od 4.014 kn i građevinarstvu sa 2.754 zaposlena i proječnom plaćom od 3.780 kn.

Da su plaće radnika i radnica zapravo i niže, dokazuje podatak u razlici plaća između muškaraca i žena u prerađivačkoj industriji, gdje muškarci (većinski zaposleni u metalskoj) dobivaju prosječnu plaću od 5.012 kn, a žene (većinski zaposlene u tekstilu i obući) dobivaju 3.376 kn prosječne plaće.     Ovim plaćama teško da se mogu servisirati sve potrebe međimurskih obitelji, što sve utječe na pad životnog standarda u Međimurju. Vlada u Zagrebu, očito, nema osjećaj za socijalne, u ovom slučaju i regionalne probleme, pa troškove svih “reformi” prebacuje na najsiromašnije građane.

Tako je bilo i u poreznoj reformi, gdje su najveći dobitnici bili oni koji prihoduju najviše plaće, dok su oni sa najnižim plaćama dobili samo mrvice. Ovdje se radi o očitoj socijalnoj nepravdi i diskriminaciji.

Ovim povećanjima troškova života sigurno će biti otežan  život i međimurskim umirovljenicima, koji će sa prosječnom mirovinom od 1.969 kuna, a koja spada među tri najniže županijske prosječne mirovine u Hrvatskoj,  još teže preživljavati svoje umirovljeničke dane.

MDS stoga, ne prvi put, poziva Vladu RH da konačno počne voditi brigu o onima sa najnižim primanjima i da što skorije, kao prvi korak u politici povećanja plaća, poveća minimalne plaće na 50 % godišnje nacionalne prosječne plaće.

 Predsjednik MDS-a:
  
 Željko Pavlic 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*