medjimurjepress@gmail.com

REFORMA jedna od najčešće korištenih riječi političara

ŠTO JE ZAPRAVO REFORMA?

Reforma (iz LATINSKOG re = nazad; formatio = uspostava: ponovna uspostava) označava u politici veće, planirane i nenasilne transformacije postojećih uvjeta i sustava Riječ se u povijesti pojavljuje u pismima Pavla u bibliji, koji je kasnije također u vezi s crkvenom reformacijom Martina Luthera- navodi wikipedia.

Reforme za cilj imaju poboljšanje djelotvornosti državne uprave, pa se tako u nekoj državi može provesti reforma zdravstva, školstva, policije, vojske i sl. One također za cilj mogu imati i poboljšanje gospodarstvenog položaja određenih slojeva stanovništva u nastojanju da se smanje socijalne napetosti i kriminal Kao primjer za potonje može poslužiti agrarna reforma.

Reforma se razlikuje od  revolucije po tome što temelji ili osnovne značajke poretka ili sistema nikada ne dolaze u pitanje. S druge strane, razlike između revolucije i reforme nikada nisu jasne, pa tako neke reforme mogu – pogotovo kroz duže vrijeme – predstavljati promjenu revolucionarnog značaja.

Hrvatsku bi u narednom periodu trebale čekati mnogobrojne REFORME, od pravosuđa, porezne politike, obrazovanja, lokalne uprave i samouprave, itd. Tko će imati “petlju” i konačno ići u realizaciju tih reformi. Do sada, svi su izbjegavali taj “vrući krumpir”, ali i uvrijeđeno nepopularne mjere, jer to je navodno nosilo gubitak slijedećih izbora.

Postoji li uoči novih Parlamentarnih izbora takva stranka ili koalicija?

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*