medjimurjepress@gmail.com

Rom iz Međimurja koji se borio u redovima HOS-a, danas živi sam i napušten od svih!

Dok neki političari uvjeravaju kako HOS nije postojao na Sjeveru zemlje pa tako i u Međimurju, primjer romskog borca FLORIJANA NOVAKA demantira itekako tu tvrdnju. Naime, 1991. godine, predstavnik nacionalne manjine bježi iz tadašnje JNA i priključuje se formiranju jedinice HOS-a u Međimurju. Prošao je dug ratni put na raznim bojištima. Ratovao je s 54.SPB Čakovec, IX bojnom iz Splita, a od  31.3.94. sve do kraja Domovinskog rata. priključuje se u legendarnoj 7.Gardijskoj brigadi PUMA.

Ranjen je u 8.mjesecu 92.godine kao pripadnik 54 SPB Čakovec, ali ga to nije spriječilo da nastavi braniti domovinu i dati svoj obol oslobođenju Hrvatske. Danas živi sam, napušten od svih, razočaran politikom, statusom, zajednicom u cjelini. Uz pomoć ratnog kolege Pave Jazvića predsjedniku HVIDRE-Jug, koji mu je pomogao ishodovati minimalnu mirovinu, ali i životne potrepštine, Florijan samo uz dobre susjede preživljava svoje dane, pun gnjeva, ali i promišljanja da digne ruku na sebe.

Svoju tužnu priču danas je ispričao novinarki Jutarnjeg lista Višnji Gotal koja ga je posjetila u njegovom domu, ali i našem suradniku i njegovom kolegi Pavi Jazviću, čiji razgovor (video) donosimo na našoj FB stranici.

Foto: P.Jazvić i privatna arhiva

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*