„Rože“ Udruge slijepih Međimurske županije

Druženja pogoduju psihičkoj životnoj ravnoteži svih ljudi. Slijepe žene često su na društvenoj margini te se stoga bilo kakav oblik druženja, odnosno socijalizacije može i mora gledati kroz prizmu rehabilitacijskih aktivnosti.

Sekcija žena Udruge slijepih Međimurske županije okuplja članice koje kroz svoja druženja i različitim radionicama pomažu i pružaju psihološku podršku jedne drugima. Aktivnosti koje provode i organizirana druženja doprinose osnaživanju slijepih žena u najrazličitijim sferama života, kao i stvaranju te jačanju osjećaja zajedništva i pripadnosti. Na taj način članicama se pruža mogućnost kvalitetnije integracije u društvo, odnosno lokalnu zajednicu.
Sekcija žena obilježava važnije datume; članice posjećuju obilježavanje Majčinog dana u drugim županijama (kod srodnih udruga) i uključene su u organizirane aktivnosti Dana žena.
Osim obilježavanja važnijih datuma Sekcija žena organizira druženja i razne tematske radionice te aktivnost „Ljetna akademija“ u Premanturi. Na „Ljetnoj akademiji“ se već tradicionalno okupljaju slijepe žene izvan njihove svakodnevne sredine s ciljem mentalnog treninga, odnosno rada na jačanju samopouzdanja i samopoštovanja. Provode se različite aktivnosti u obliku radionica s ciljem individualnog i grupnog osnaživanja.

Slijepim ženama često se dešava da, zbog samog invaliditeta, izgube vlastito pozitivno razmišljanje i dobru sliku o sebi, te je stoga nužno raditi na podizanju njihovog samopouzdanja, kako bi se, tako osnažene osobe, mogle kvalitetno integrirati u društvo te smanjiti osjećaj (ne)namjerne diskriminacije na bilo kojoj razini u okolini u kojoj žive.

Ove aktivnosti provode se kao dio programa „Strele & Rože“ – rehabilitacijsko-sportsko-rekreativne aktivnosti sportske sekcije i sekcije žena koje sufinanciran Grad Čakovec.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*