Socijaldemokratski forum žena SDP-a: Imamo Vladu koja mrzi žene

Uz Međunarodni dan žena – 8. ožujka, Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske podsjeća kako se ljudska prava žena, naš osobni i tjelesni integritet, kao i pravo da autonomno odlučujemo o vlastitu tijelu, ovih dana u Hrvatskoj iznova dovode u pitanje.

Ubojstva žena, nasilje prema ženama, govor mržnje, obezvrjeđivanje ženskog rada, male plaće i mizerni radni uvjeti, uz seksizam, netrpeljivost i grubo narušavanje prava žene na slobodno odlučivanje o vlastitu životu, hrvatska su svakodnevica.

Politika Vlade svela je žene u Hrvatskoj na sredstva ostvarivanja pronatalitetnih i demografskih ciljeva, namećući im ulogu skrbnica za djecu i starije, uz istodobno sudjelovanje na tržištu rada pod izrazito nepovoljnim uvjetima malih plaća, prekovremena i neplaćena rada, osobito u trgovini, turizmu, odnosno uslužnim djelatnostima općenito.

Politiku Vlade ocjenjujemo ženomrzačkom i najavljujemo kako ćemo joj se suprotstaviti svim sredstvima, kako u Hrvatskom saboru, tako i izvan njega, protestirajući i organizirajući se za promjene.

Prava žena u Hrvatskoj ugrožena su na radnome mjestu, gdje smo potplaćene i manje vrednovane od muškaraca, gdje smo žrtve seksualnog uznemiravanja i ekonomskog iskorištavanja.

Prava žena ugrožena su u obiteljima, gdje smo izložene svakovrsnom nasilju, od emocionalnih ucjena, preko verbalnog, fizičkog, psihičkog, seksualnog, sve do ekonomskog.

Prava žena ugrožava i ograničava država, koja za nas čini toliko malo, okreće glavu od problema i žene okrivljuje za njihov težak položaj. Žene su izložene strukturnom nasilju, a naš se status, kako u Hrvatskoj, tako i globalno, može unaprijediti samo promjenom ekonomske paradigme, politikama zaštite okoliša i održivog razvoja te nedvosmislenom promocijom rodne ravnopravnosti, ekonomske i socijalne jednakosti, sigurnosti i mira.

                                                                                                                                              Karolina Leaković

v.d. predsjednice SDFŽ-a SDPH

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*