Što mislite o prijedlogu koji dolazi iz MOSTA?

NAČELNIKE MALIH OPĆINA TREBA UKINUTI

Na jednom od okruglih stolova MOSTA govorilo se o obuhvatnoj reformi javne uprave. I Robert Podolnjak i Božo Petrov zagovaraju načelo da općine s manje od 3000 stanovnika ne trebaju imati profesionalne načelnike, već volontere. Isto tako, naknade za predstavnička tijela treba drastično smanjiti i vezati ih isključivo za održane sjednice.

Ilustriraju to primjerima Njemačke u kojoj administrativne poslove za male općine vode gradovi i Italije, gdje se stimulira udruživanje općina u zajedničkim poslovima.

U Međimurju čak 11 općina tako bi izgubilo svoje profesionalne načelnike. Dekanovec, Domašinec, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Gornji Mihaljevec, Orehovica, Strahoninec, Sveta Marija, Štrigova, Vratišinec, Sveti Martin na Muri…, a da ne govorimo o uštedama po istom principu koji bi se odnosio na općine po čitavoj Hrvatskoj.

(r)

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

  1. josip feldi Reply

    Navodno da Dekanovec ima načelnika koji volontira i nije profesionalac.A naknada oko 4200kn plus sva ostala davanja pa nam dođe da je profesionalac bio bi u svakom trenutku bio dostupan i imao više vremana za obavljanje poslova vezanih za općinu.Tako da volanter ili profesionalac dođe na isto.

Komentiraj

*