Štromar komunalne redare izdigao iznad policije

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar, najavio je da će komunalni redari dobiti nove, šire ovlasti, kako bi mogli obavljati svoj posao prema prijedlogu novog zakona o komunalnom gospodarstvu.

KOMUNALNI POLICAJCI

Izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, a po novom prijedlogu, komunalni redari mogu vas legitimirati, identificirati, procesuirati, ući na okućnicu i dvorište zgrade ili druge građevine, šumska, poljoprivredna i druga zemljišta, bez obzira na njihovu namjenu te ih pregledati.

Ovaj Zakon izazvao je mnoge negativne reakcije građana, osobito vezano uz zaštitu privatnog vlasništva.

U kapitalizmu privatna imovina se ne dira i u privatnu imovinu se ne ulazi bez naloga. I onda kada vlada pusti ovakav prijedlog zakona, kada shvatimo da je njima normalno poslati nekakvog službenika da bez sudskog naloga švrlja po vašoj imovini, onda shvaćamo da uopće ne živimo u kapitalističkom društvu, već u nekom obliku totalitarnog etatizma.

“Hrvatska ima sasvim dovoljan broj policajaca i bilo kakvo prenošenje njihovih ovlasti na komunalne redare, za koje nisu školovani, ne bi smjele doći u obzir. Time bi se išlo na štetu građana i nepotrebno bi se napravila zbrka. Sve mora ostati kao i do sada jer sve ostalo stvorilo bi pravnu nesigurnost” – smatra Branimir Bunjac.

Interesantno je da se u kapitalističkom uređenju najviše cijeni nedodirljivost privatne svojine. Živi li Štromar u takvom društvu ili nekon novom, izmišljenom, hrvatskom kvazi kapitalizmu?

(mp)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*