Na tromeđi pravosuđa, policije i solidarnosti

BILI SMO NA DRUGOM POKUŠAJU DELOŽACIJE VLADIMIRA SMRTIĆA IZ ČAKOVCA. ŽIVI ZID SPRIJEČIO NAJGORE

Dramatičan pokušaj deložacije

Bila je ovo druga deložacija obitelji Smrtić koji su svojim tijelima spriječili članovi ŽIVIOG ZIDA pridošli iz gotovo cijele zemlje. Registracijske oznake Zadra, Rijeke, Zagreba, Osijeka i mnogih drugih krajeva još jednom su pokazali ustrajnost u borbi protiv sustava na koji su upozorili i danas, a to je protiv sustava da se građane pušta na milost i nemilost ovršnom zakonu tj. različitim utjecajnim ljudima koji iskorištavaju svoj položaj za stjecanje materijalnih koristi na nesreći malih ljudi. Na čelu današnje obrane jedinog doma obitelji Smrtić kao i mnogo puta ranije  bili su Vilibor Sinčić, Branimir Bunjac i Ivan Pernar.

PRISJETIMO SE

Gospodin SMRTIĆ je definitivno žrtva lihvarskih kamata, zahvaljujući nebrizi HNB tako i korumpiranom političkom sustavu. On je 1997.g. uzeo kredit dva puta po 5.000 njemačkih maraka kredita kako bi spasio svoj obrt. Njegova cijala obitelj je bila tesarska i poslovali su uspješno desetljećima. Iznos je bio od 38.000 kuna, on je čak uplatio je 42.000 kuna duga, da bi nakon toga Štedno-kreditna zadruga Cekin otišla u stečaj, a njegov dug zahvaljujući kamatama porastao na 1.100.000 kuna. Raznim pravnim zavrzlama  s kojima se gospodin Smrtić nije znao braniti , a ni mogao, jer su njegova primanja 1.200 kuna mjesečno-nije mogao platiti odvjetnika, što naša država ne pruža pravnu pomoć. Vjerovao je da se ovaj ishod neće dogoditi, ali su nade bile neopravdane. Ovih priča ima svaki dan desetine. Ljudi su sami sebi prepušteni. Nemaju  se kome obratiti.

RAZVOJ DOGAĐANJA

Članovi Živog zida tijekom noći pristizali su u Čakovec u ulicu Ivana Pl.Zajca kako bi noćili i dočekali jutro, ne prepuštajući slučaju ništa. Deložacija je najavljena u 11 sati.

Neposredno prije 11 sati pred ulaz zgrade u kojoj stanuje izašao je gospodin Smrtić i novinarima rekao: “Došlo mi je mnogo prijatelja koji su mi došli pomoći. Sve nepravilnosti oko mog stana. Nadam se najbolje. Meni nije jasno kako je u pravno državi dug od 38.000 kuna naraste na 1,1 milijun kuna. Tražit ću reviziju postupka, da  se prvi ugovor poništi i proglasi ništavnim“.

Vladimir Smrtić

Branimir Bunjac nadodao je kako se radi o žrtvi lihvarskog ugovora iz 1998.g. sa kamatom od 27%. Malo kada ste u životu za to čuli. Gospodin Smrtić otplatio je taj dug s 40.000 kuna, no Cekin je proglasio visinu duga od 1.1 milijun kuna. Nažalost država za njega nema milosti. U međuvremenu stan je kupio 23-godišnjak iz Gardinovca na neviđeno.

U 10,45 pristigao je i kombi za promjenu brava varaždinskih registracijskih oznaka, nakon njega i kamion za prijevoz namještaja, a nakon fotografiranja okupljenih novinara,  oba su napustili je prostor ispred ulaza u zgradu.

Točno u 10,57 počela je dolaziti policija, interventni policajac, a u 11 sati i sudska ovršiteljica.

Ispred nje i policije stao je član Živog zida, lijepo je zamolio i apelirao da ne izvrši deložaciju, a policiju da maknu pendreke i oružje i da stanu uz njih. Sudska ovršiteljica nije se obazirala na njegove riječi uz pitanje dal’ je sve rekao i krenula s policijom do štita koji su svojim tijelima prepriječili članovi Živog zida.

Dio njih štitio je glavni ulaz, ostali su bili raspoređeni duž stepenica koja vode do stana, gdje je opet ispred samog ulaza u stan bila poveća grupa.

Ovršiteljica je potom zamolila gospodina Smrtića da  joj dopusti ulazak u stan, na što ovaj nije pristao, a pravnik Živog zida putem papira dokazivao ovršiteljici kako deložiraju krivu katastarsku česticu što je pokazao i novinarima.

Kako ovršiteljica nije imala odgovarala, podastrta su ispred njenih nogu rješenja kako bi ih sama mogla pregaziti. U tom trenutku ovršiteljica Općinskog suda Čakovec odustala je od deložacije, a na traženje jedne članice Živog zida to i ponovila.

Pobjeda, pobjeda, orilo se tada ispred ulaza u zgradu u momentu kada je ovršiteljica napuštala poprište događanja. Vladimir Smrtić pustio je suze i grlio čelnike Živog zida, ali i sve one koji su stigli u obranu njegovog doma.

Meni sad predstoji borba od početka i traženje revizije prvotnog ugovora, jer uočili smo nove pojedinosti i nepravilnosti u njemu” -vidno uzbuđen rekao je Smrtić. Nadovezao se Branimir Bunjac i zapitao kada je i po kojoj cijeni ovrhovoditelj kupio taj stan, kojeg datuma i iznosa. Ozbiljno sumnjamo da se radi o prekupcu koji je fiktivno kupio stan koji ga nije vidio. Želimo da ovaj postupak bude u potpunosti transparentan, a vidjeli smo da Sud u ovom slučaju nije čak ni tehnički uspio postaviti rješenje o deložaciji i da je ovdje bilo razloga za odgodu, a mi se nadamo i trajno rješenje.

(R.Dobošić)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*