medjimurjepress@gmail.com

Upozorili na nemile pojave ne samo u hrvatskom društvu, već i Europskoj uniji!

Podijelili stotinu licitarskih srca djevojkama i ženama Gline u znak potpore muškaraca Gline na dokidanju društvene zakinutosti i diskriminacije

(Glina, 08. ožujka 2021.) Imajući u vidu da smo u 21. stoljeću, u kojem žene trpe još uvijek veliku društvenu i ekonomsku diskriminaciju, Nezavisna lista mladih Gline na čelu s nezavisnim vijećnikom u gradskom vijeću mr. Radomirom Lončarevićem, upozorila je na ove nemile pojave ne samo u hrvatskom društvu nego i Europskoj Uniji općenito, uz podjelu stotina licitarskih srca tijekom prijepodneva na ulicama Gline kao mali znak pažnje prema svojim sugrađankama.

U cilju potpore djevojkama i ženama u njihovoj borbi protiv nejednakosti i diskriminacije, posebice u Glini, nezavisna lista mladih Gline upriličila je podjelu licitarskih srca svim pripadnicama ljepšeg spola, ali i izrazila potporu muškaraca u borbi za jednakost i društvenu prihvatljivost neovisno o spolu.

Djevojke i žene Gline dočekale su ovu inicijativu mladih s oduševljenjem, a mnoge su tek prilikom primanja licitarskih srca postale svjesne da je danas 08. ožujka – Međunarodni dan žena, jer kako su istaknule, zbog brojnih obaveza u svakodnevnom životu – zaborave misliti na sebe i na svoj dan.

Položaj žena kroz povijest nije bio ni lagan niti primamljiv. Postojala je velika i podržavana razlika između muškaraca i žena na način da su muške društvene pozicije bile precijenjene, a ženski habitus sputavan i zanemarivan. Usudio bi se reći da su žene bile često društveno nevidljive. Od rođenja su bile predodređene za ranu, unaprijed odabranu ulogu – udaja, briga o domu i odgoj djece. Tijekom 20. stoljeća, koje nije tako davno iza nas, položaj žena u društvu i obitelji nije bio zadivljujući i prožet je brojnim pokušajima da žena izbori svoju financijsku samostalnost, neovisnu, od najčešće, muža uz kojega je ostajala cijeli svoj život. Poznavajući ovakvu svjetsku povijest žena, hrvatska povijest žena je bila još lošija unatoč brojnim svijetlim primjerima kako su žene s ovih prostora zadužile ne samo povijest hrvatske, nego i svjetske civilizacije. A današnji dan prilika je još jedno podsjetiti da kao društvo ne možemo napredovati ukoliko umanjujemo važnost, ulogu i obol žena u svim segmentima društva te se ne borimo svi zajedno za dokidanje diskriminacije koju još uvijek – uvelike trpe – kazao je nezavisni vijećnik u vijeću Grada Gline mr. Radomir Lončarević, ujedno i nositelj Nezavisne liste mladih Gline.

Nezavisna lista mladih Gline žila je kucavica društvenog i političkog života Gline koja okuplja mlade žitelje koji žele ostati i raditi u gradu i na Banovini.

U Gradskom vijeću Gline ima četiri nezavisna vijećnika, a nositelj liste i političkih aktivnosti je mr. Radomir Lončarević (34. g.), predavač na katedri za primijenjenu matematiku i statistiku na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Zrinka Peharec

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*