Međimurje Press
Politika i društvo

Uskoro moguće poskupljenje registracija automobila zbog posebne police osiguranja!

Štete vozačima koji nalete na divljač od 1. lipnja, nisu pokrivene policom osiguranja!

Razlog je istek police koju je s Eurohercom na godinu dana zaključilo Ministarstvo poljoprivrede kroz tzv. “ugovor o osiguranju od građanskopravne izvan ugovorne odgovornosti prema trećim osobama svih lovoovlaštenika u Hrvatskoj”.

Početkom godine Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za novi ugovor o toj jedinstvenoj polici, međutim, na natječaj nije stigla nijedna valjana ponuda, piše Poslovni dnevnik. Zaprimljena je, točnije, samo ponuda HOK Osiguranja, koje je, međutim, ponudilo osjetno višu cijenu i k tomu bez valjanog jamstva. Vrijednost ponuđenog posla Ministarstvo je procijenilo na 40 milijuna kuna, dok je ponuda iznosila 57 milijuna uvećano za PDV. Natječaj je stoga poništen.

No, činjenica da se nitko nije javio i da je stigla ponuda kakva je zaprimljena sve govori, kažu osiguravatelji, objašnjavajući kako je za njih taj posao zapravo neisplativ. Premda se prije nekoliko godina jedinstvena polica činila dobrim modelom, problem broja divljači koji iz godine u godinu raste, a time i štete, rezultiraju neisplativosti i brojnim sporovima u koje ulaze. Taj je model uveden nakon dugogodišnje loše prakse prema kojoj su za nalet na divljač odgovarala pojedinačna lovačka društva prema mjestu gdje se dogodilo nalijetanje na divljač, a što, kako se tada objašnjavalo, nije bilo dobro ni za vozače, jer su oni teško naplaćivali nastalu štetu, a nije bilo dobro ni za lovačka društva koja su zbog odšteta ulazila u financijske teškoće.

Iz više izvora čuje se tako da bi moguća rješenja mogla biti tražena i kroz uvođenje posebne obvezne police osiguravanja za vozila ili nove naknade koju bi se ugradilo u trošak koji se plaća prilikom godišnje registracije auta, iz koje bi se osigurao fond za pokrivanje šteta od divljači.

Izvor: https://www.vecernji.hr/

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja