Međimurje Press
Politika i društvo

Zašto su nužne promjene u pravosuđu: Suci se međusobno biraju, nadgledaju i (ne)kažnjavaju!

Gong je danas održao okrugli stol “Kako povećati transparentnost pravosudnog sustava i vratiti povjerenje građana” na kojem su sudjelovali predstavnici Državnog sudbenog vijeća, predstavnici političkih stranaka, profesor prava i novinar koji prate pravosuđe.

Javnost treba imati veći uvid u izbor sudaca, kandidati za Državno sudbeno vijeće (DSV) moraju deklarirati obiteljske veze, sudovi trebaju objavljivati neanonimizirane odluke dostupne javnosti, nužno je ograničiti izvansudske aktivnosti sudaca, a javnost bi trebala imati veći uvid u stegovne postupke sudaca – preporuke su Gonga za povećati transparentnost pravosudnog sustava i vratiti povjerenje građana i građanki, koje je predstavila pravnica Sanja Pavić.

Preporuke su danas raspravljene na okruglom stolu na kojem su sudjelovali član Državnog sudbenog vijeća, saborski zastupnici i zastupnice, profesor prava, novinar i predstavnik organizacije civilnog društva, koji su podržali Gongove preporuke  te predložili nadopunjavanje istih njihovim prijedlozima. Nažalost, svoj sudjelovanje jutros je otkazao predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković, ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je da je spriječen, dok Dražen Bošnjaković, član DSV-a i HDZ-ov zastupnik, nikada nije odgovorio na poziv za sudjelovanje.

“Da bismo vjerovali pravosuđu, ono mora biti neovisno, ali i odgovorno. Voljno biti transparentnije, otvorenije i time više vjerovati nama, građanima i građankama. Drago nam je i da u samom sustavu postoji želja za propitivanjem postojeće prakse kakvu iskazuje predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, primjerice oko vanjskih aktivnosti sudaca. Regulacija vanjskih angažmana sudaca je i među Gongovim preporukama.”, istaknula je direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Preporuke pročitaje OVDJE. 
Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja