Čakovčanka Filipa Zubić socijalni pedagog i voditeljica plesnog studija

DOBRA PRIČA NEDJELJOM

Filipa Zubić, drugi je voditelj u plesnom studiju „Korak“, gdje nastoji prenijeti svoja znanja i ljubav prema plesu na mlađe generacije. Osim plesnog trenera, radi kao socijalni pedagog u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec gdje primjenjuje svoja stručna znanja i prenosi  na učenike. S nama je podijelila svoja razmišljanja o odrastanju, sadašnjim generacijama, plesu i događaju koji organizira u suradnji s klubom Prostor.

Sjećate li se svojeg djetinjstva? Opišite nam što se po vašem mišljenju bitno promijenilo kod odrastanja današnje djece?

Odrastala sam u vrijeme u kojem se sociologija djetinjstva bitno razlikovala od ove danas. S generalnim promjenama u društvu koje su slijedile i koje se događaju, mijenjaju se i modaliteti ponašanja, a time također i oblici problema i izazova s kojima se susreću djeca, mladi, roditelji i stručnjaci. Suvremene generacije rađaju se u složenom i tehnološki visokorazvijenom svijetu. Otuđenost i individualizam postali su novi stilovi življenja, a zbog “hiperaktivnog” tempa života i svakodnevice, roditelji često posežu za kompenzacijski disfunkcionalnim metodama odgoja i brige za djecu.

Završili ste Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, što vas je motiviralo odabirom smjera socijalne pedagogije ?

Definitivno ljubav prema psihologiji, kompleksnosti ljudskog ponašanja i problema u ponašanju. Pitanja poput: što dovodi do određenih disfunkcionalnih obrazaca ponašanja, socijalno neprihvatljivih stilova življenja i postoje li određeni principi pomoći takvim pojedincima, bila su ključna pri odabiru socijalne pedagogije kao specifične grane u vidu problema u ponašanju.

Tko je najčešće po vašem mišljenju glavni krivac za probleme današnje mladeži koja je isfrustrirana izgledom i socijalnim statusom?

Smatram da biti okupiran izgledom i socijalnim statusom ne znaci nužno “loše” ili problematično. Problem nastaje kad navedeno postane izvor frustracije i nezadovoljstva. Trendovi na području svih aspekata življenja (stil života, izgled, moda, socijalni status), postojali su oduvijek. Razlika je u tome što se danas mlada osoba, osim s mladima iz vlastite neposredne realne okoline uspoređuje također i sa velikim brojem mladih ljudi iz one druge, virtualne okoline, okoline društvenih mreža, pa je samim time i socijalni pritisak intenzivniji i jači.

Kao socijalnoj pedagoginji koje je vaše stajalište oko društvenih mreža gdje se najčešće među mladima širi neželjen sadržaj poput golotinje? Jesu li roditelji ili okolina odgovorni?

Djelomično sam na ovo pitanje odgovorila prethodno. Trend koji u nekom trenutku postoji često ne prolazi analitično kroz kritički um mladih, već se samo uzme i primjeni, smatrajući da se time zadovoljilo očekivanje okoline onoga sto je moderno i “kako treba”. Ne bi odvajala roditelje i okolinu jedno od drugog. Kako ćemo odgovarati na okolinu, rezultat je biologije, roditelja kao primarnih kreatora kasnijih psiholoških i mentalnih programa i okoline u kojoj odrastamo. Socijalne vještine poput odupiranje pritisku vršnjaka, kritičko razmišljanje, nošenje s frustracijom i nezadovoljstvom, samopoštovanje, samoprihvaćanje i ljubav prema sebi, a i drugima, vještine su na koje bi svaki roditelj trebao obratiti posebnu pozornost.

U plesnom studiju „Korak“ podučavate mlade plesu, kad ste se prvi put susreli s plesom?

Prvi plesni koraci dogodili su se s moje četiri i pol godine na pjesmu “Od kad te nema”, autorice Alke Vuice. Te 1995. godine mama me prijavila na natjecanje Najklinceze Međimurja na kojem sam pobijedila i osvojila prvo mjesto tom plesnom izvedbom. Ubrzo nakon toga slijedila su još neka natjecanja i gostovanja na različitim događajima koja su definitivno potvrdila moju strast prema plesu. U tom periodu osvijestila sam da je pozornica mjesto na kojem se osjećam najsretnije, a danas volim reci, najautentičnije onome tko sam.

Osim što ste voditelj u Plesnom studiju Korak i radite kao socijalni pedagog u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, u suradnji s Klubom Prostor organizirate događaj pod nazivom Urban dictionary, možete nam reći nešto više o tome?

Urban dictionary događaj je kojem je primarni cilj razvijanje kulture plesa medu mladima, promoviranje glazbenih žanrova koji ulaze u okvire hip hop kulture i onoga što ona uključuje. Pronalazimo i uključujemo mlade koji svojim umjetničkim izrazom mogu pridonijeti realizaciji navedenog. Događaj je do sada sadržavao plesne performanse i rap performanse, a u budućnosti nastojimo događaj povećati i ostalim sadržajima poput dance battle-ova, dovođenjem kolega iz plesnih klubova izvan Međimurja kao i hip hop glazbenih artista i izvođača.

Smatrate li da se plesači premalo cijene?

Ples je oduvijek bio “trivijalno” prisutan u ljudskim životima pa se i takav pogled na njega kroz povijest stvorio. Ne bi rekla da se premalo cijeni, već da je prisutan banaliziran stav “oni si malo „čagaju”. Jednako kao i kod svakog profesionalnog sportaša, iza profesionalizma u plesnom svijetu postoji jednako mnogo odricanja, ulaganja, žrtvovanja i educiranja. Bez obzira na navedeno, smatram da u sredini u kojoj živimo svjedočimo promjeni pogleda na ozbiljnost bavljenja plesom i onoga što on kao takav donosi.

Odakle dobivate ideje za koreografije?

Obzirom da je ova godina prva godina u kojoj ću ozbiljnije ući u koreografske vode i krenuti s radom koreografa, voljela bi na to pitanje odgovoriti u skoroj budućnosti.

Svaka plesna skupina ima neku poruku koju nosi zajedno s pokretima, koja je poruka plesnog studija Koraka?

Osim podučavanja kvaliteti plesa sto je od primarne važnosti, iznimno nam je važno razvijati i odgajati plesače koji cijene, poštuju i imaju sluha za različitost. Svi smo rođeni posebni i specifični s različitim afinitetima prema svemu pa i stilovima u plesu. Potičemo pronalaženje posebnosti u svakom od plesača i onoga sto ih izdvaja iz mase. Sigurnost, poštovanje, samopouzdanje i ljubav prema sebi kao specifičnim pojedincima s različitim stilom izraza i afiniteta naši su principi rada.

Za kraj, što biste poručili svakom mladom čovjeku koji je u nedoumici oko svojih odluka?

Poručila bih da je prirodno i normalno biti u nedoumici. Za sve postoji vrijeme i svako ima svoj “tajming”. Budite autentični, iskreni i strastveni u onome što radite. Slijedite svoj “unutarnji glas”, uspoređujte se sami sa sobom i budite najbolje verzije samih sebe. Rezultati tada dođu garantirano sami po sebi.

Razgovarala: IVANA RADIKOVIĆ

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*