Novo, roštilj na dimu!

Ljubitelji roštilja i roštiljanja na otvorenom, zasigurno čekaju dane kada će ponovno okupljati obitelj, prijatelje i hvaliti se svojim gurmanskim uratkom. Nekome će poslužiti pivo, nekome vino, sve kao znani dodatak ukusnom zalogaju. Svatko ima svoju tajnu i nerado je otkriva.

Nekoliko sretnika tijekom jučerašnjeg dana u Maloj Subotici imalo je priliku nazočiti prezentaciji jednog novog načina pripremanja ovog ukusnog obroka.

Međimurski Švicarac Stjepan Pintarić pripremio je posve novu izvedbu roštiljanja na za to pripremljenom specijalnom roštilju. Bila je to prva demonstracija i edukacija i nešto novo, što se barem kod nas još nije vidjelo.

Dodatno ložište na roštiljskom postolju odvojeno od same matice, mjesto je potpale, tako da isključivo na čistu rešetku stavljate meso koje se tako roštilja do same završnice. Od utrobe zatvorenog djela roštilja postavljen je dimnjak koji odvodi dim. Kada potpalite žar samo i isključivo dim potpale zagrijava meso. Ovog puta to je bila teletina s kostima i bez kostiju.

Ono što je posebno i što meso čini potpuno drugačijim na ovom roštilju, je dodatak samoj potpali. Pakovanja  koji je Gospodin Pintarić nabavio, sadrže male palete koje su dobivene od bačvi s američkih podruma u kojima se držao whiskey. Upravo te paletice čije pakovanje u Švicarskoj stoji cca 28 SCH, daju posebnost ovom roštilju, u kojem se meso peče na dimu.

Nakon dva sata, u ovom neobičnom procesu roštiljanja i ravnomjernog pečenja, izvađena je meka teletina, pokazalo se izuzetno ukusna, koju je domaćin servirao svojim gostima.

Franc, Ivo, Srećko i autor ovog teksta, uživali su u deliciji, a Stjepan Pintarić potrudio se da prije toga pripremi i predjelo od matovilca, rezanog špeka i kuhanih jaja. Bila je to prava gozba u režiji domaćina, ali i primjer roštiljanja na drugačiji način.

Sa sigurnošću možemo reći – provjereno odličan.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*