Međimurje Press
Gastronomija

Senzacionalni nastup učenika i mentora Srednje škole Prelog na natjecanju u Italiji!

Kada je u ponedjeljak  17. listopada  peteročlana ekipa Srednje škole Prelog  odlazila na put, nije mogla ni slutiti s kakvim će se sjajnim rezultatima pet dana kasnije vratiti u Prelog. Putovali su u Senigalliju, gradić u talijanskoj pokrajini Marche, u kojem se održavala 35. godišnja skupština Europskog udruženja škola u hotelijerstvu (AEHT), a u sklopu nje međunarodno natjecanje u 11 gastronomskih i turističkih disciplina. Domaćin natjecanja bio je Državni stručni institut za hotelske usluge, ugostiteljstvo, trgovinu i turizam Senigallia Alfredo Panzini.

Hotelijerka Ema Kos natjecala se u disciplini Poslovanje recepcije hotela /Front Office, hotelijerka Ivana Hansderfner natjecala se u disciplini koktela, a kuhar Karlo Gracin Šardi natjecao se u disciplini kuharskog desetoboja/Dechatlon. S njima je putovala nastavnica Anica Naranđa, mentorica u Dechatlonu, dok je ostalo dvoje profesora mentora –  Marina Branilović i  Zoran Tomašić ostalo u Hrvatskoj, ali su zdušno, zajedno s ravnateljem Tomislavom Gregurom i cijelom školom bodrili i navijali za svoje predstavnike. Odlazak na to prestižno europsko natjecanje, koje je ove godine imalo rekordnih 400 natjecatelja iz 24 države, omogućeno je projektom  ReCeZa  pa je u timu koji se uputio u Italiju bila i Sanja Kovačić, koordinatorica tog projekta u SŠ Prelog.

Cjelokupno natjecanje odvijalo se na engleskom jeziku  zbog čega su se svi sudionici morali njime dobro služiti. Uz to,  morali su odlično poznavati područje u kojem se natječu te imati izraženi smisao za timski rad s obzirom na to da su sve discipline timske, a timovi u pravilu sastavljeni od natjecatelja iz različitih država. A da su učenici Srednje škole Prelog u svemu tome sjajni, najbolje potvrđuje činjenica da su se kući vratili s jednom zlatnom medaljom, jednom brončanom medaljom te jednim osvojenim četvrtim mjestom.

ZLATNI KUHAR KARLO

Učenik 3. razreda kuhara Karlo Gracin Šardi u okviru svoje discipline Dechatlon bio je u tročlanom  timu s još jednim natjecateljem iz Švedske te natjecateljem iz Nizozemske. Unutar 120 minuta morali su pred međunarodnim sucima i publikom napraviti 10 kulinarskih komponenti, pri čemu je dio namirnica bio unaprijed poznat, a drugi dio se na licu mjesta vadio iz  „košarice izazova“.  Same kreacije i recepture morali su osmisliti sami dan ranije tijekom brifinga sa sucima koji su odredili sastav timova. Bilo je to jako puno posla u malo vremena, a stvar se dodatno zakomplicirala kada je jedan od Šardijevih partnera odmah na početku natjecanja imao nezgodu s nožem  zbog čega se dalje nije mogao natjecati. Tako je među 12 natjecateljskih timova ovo bio jedini dvočlani tim koji je uspio u zadanom vremenom izraditi:   

– u okviru hladnog predjela carpaccio od ribe i umak od jogurta, senfa i začina

– u okviru toplog predjela  raviole s limetom i školjke na reduciranom vinu

– u okviru glavnog jela flambiranu piletinu s iznutricama, umak Holandez te četiri vrste priloga od povrća, koristeći pri tom različite tehnološke postupke

Dobra organiziranost, brzina i stručnost ovog dvojca rezultirala je izvrsnim opservacijama sudaca i u konačnici zlatnom medaljom na  završnoj večeri kada su se proglašavali pobjednici. Kakvo je veselje, radost i ushićenje nastalo proglašenjem pobjedničkog tima teško je riječima opisati. Čestitke su pljuštale iz cijele dvorane, telefonski pozivi i poruke putem društvenih mreža stizale do duboko u noć. Ipak, budući kuhar iz SŠP-a ostao je u svemu tome vrlo smiren i skroman, ne shvaćajući ni sam koliko je radosti i ponosa donio svima iz hrvatskih delegacija kojih je tamo bilo puno. Najponosnija je bila njegova mentorica Anica Naranđa, koja je s njim sate i dane vježbala u školi za ovo zahtjevno natjecanje. Pobjedničkom timu, uz brojne ovacije, medalje i pohvale stigla je i posebna, vrlo vrijedna nagrada – besplatna ljetna škola u 2023. godini u ALMI, vodećem svjetskom međunarodnom obrazovnom centru za talijansku kuhinju, sa sjedištem u Palermu.

 

SNALAŽLJIVA BRONČANA EMA

Puno sati priprema i vježbi prošla je sa svojom mentoricom u školi  i Ema Kos, koja se u disciplini Front Office s partnerom iz Italije natjecala s još 18 suparničkih timova. Njihov je zadatak bio pred sucima i publikom napraviti pravilan prijam jedne gošće u hotel, obaviti telefonski razgovor s drugom gošćom koja se javila s brojnim pitanjima i problemom, napisati e-mail gostu koji je planirao doći u hotel te obaviti odjavu četvrtog gosta iz hotela. Za sve to valjalo je poznavati materijale i tehniku poslovanja zadanog hotela „Raffaelo“ iz Senigallije, raditi skladno u timu, pokazati ljubaznost, stručan i profesionalan pristup te sve to izvesti u zadanih 18 minuta, koje su suci strogo pratili. Zahvaljujući svojoj prirodnoj srdačnosti, snalažljivosti, ali i znanju i vještinama iz recepcijske struke preloška učenica i njen partner sve su to jako dobro odradili i popeli se na završnoj večeri na tron te se okitili brončanom medaljom. Zagrljaji, veselje i čestitke u Italiji padale su sa svih strana, a susret s mentoricom Marinom Branilović u Prelogu bio je posebno emotivan. Bio je to još jedan veliki uspjeh za SŠ Prelog  koja je ovim rezultatom potvrdila  da svojim učenicima daje maksimum i u segmentu ugostiteljstva i u segmentu turizma i hotelskog poslovanja i s pravom je partnerska škola u zabočkom Regionalnom centru izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

SPRETNA I ELEGANTNA BARMENKA IVANA

Među najatraktivnijim disciplinama na svim ugostiteljskim natjecanjima uvijek su kokteli. No, da bi publika u njihovoj izradi uživala barmen ili barmenka moraju biti iznimno vješti, smireni i brzi, kako bi shaker koji drže u ruci bio ne samo sredstvo u kojem se spravlja ukusni napitak, već i atrakcija. Da bi se to postiglo, potrebno je puno vježbe i samodiscipline. Sve to sa svojim je mentorom Zoranom Tomašićem prolazila Ivana Hansderfner koja se u disciplini Kokteli natjecala s partnerom iz Belgije među čak 24 tima. Njihovi nastupi trajali su dva dana, pri čemu su prvi dan spravljali unaprijed zadane koktele u kojima je ključni sastojak bio džin. Ivanin koktel naziva Duakiri bio je spravljen od džina, soka od limete i šećernog sirupa, dok je njen partner spravljao White Lady u koji ide džin, triple sec i sok od limuna. Uz pravilno odrađeni postupak valjalo je imati i dobru dekoraciju, urednost i čistoću, ali i dobro držanje tijela i konobarsku pojavnost. Drugi dan spravljali su „koktel s potpisom“ za koji su recepturu kao tim sami osmislili. Izradili su koktel Dirty Sunset u koji su stavili votku, liker od mandarine, tonik vodu i šećerni sirup. Pljesak publike koja je sve to pratila nije izostao kao ni zadovoljstvo na sudačkim licima te u konačnici četvrto mjesto i ono najvrjednije; ogromno iskustvo i privilegija za sudjelovanje na ovakvom grandioznom natjecanju.

PROFESORICA KOVAČIĆ ODABRANA ZA MEĐUNARODNOG SUCA

Veliku privilegiju i čast na spomenutom natjecanju doživjela je i profesorica Sanja Kovačić koja je ondje išla kao koordinator tima SŠ Prelog, ali i kao nastavnica s pozivnicom za međunarodnog suca; „Svim su članicama AEHT-a bili poslani upiti za sudjelovanje u suđenju. Biti sudac na ovakvom natjecanju svakom je nastavniku posebna čast. „Kad mi je stigla pozivnica za prijavu, prvo nisam na nju obraćala pažnju jer iz iskustva znam da je na takvu poziciju teško upasti. Onda sam je ipak, onako reda radi ispunila, apsolutno bez ikakvih daljnjih očekivanja. Napisala sam svoj CV u tri rečenice; da sam diplomirala  turizam i ugostiteljstvo,  da radim u školi u tom sektoru 24 godine  te da imam iskustva kao mentor i kao član ocjenjivačkih povjerenstava u Hrvatskoj. Idući dan šok – dva glavna suca uputila su mi poziv da budem u njihovim timovima. Pozvao me glavni sudac iz discipline Poslovanja recepcije hotela te glavna sutkinja iz discipline Turistička destinacija. Mislila sam da sanjam. Odlučila sam prihvatiti pozivnicu iz Poslovanja recepcije hotela, ali dolaskom u Senigalliju na brifing sudaca pristupila mi je i glavna sutkinja iz Turističke destinacije te me zamolila da dođem i u njen tim  kao rezervni sudac. Oboje su istaknuli da su se odlučili za moju prijavu zbog dugogodišnjeg iskustva rada u školi u sektoru turizma.  Prošla sam oba sudačka brifinga s jasnim uputama oko postupka suđenja. Kako je u disciplini Poslovanje recepcije hotela sudjelovala i učenica iz SŠ Prelog, u trenutku njena nastupa morala sam izaći iz prostorije i umjesto mene ocjenjivao ju je glavni sudac, koji inače ne ocjenjuje, ali uskače u ovakvim situacijama. Isti postupak prošli su i ostali suci kad su djeca iz njihovih škola nastupala. U ovoj disciplini bilo nas je ukupno 5 sudaca, dok je na Destinaciji bilo i više od toga  jer tamo glavna sutkinja nije htjela nikome suditi, već je koristila rezervne suce, među kojima sam bila i ja. Ovo iskustvo velika je stvar i za mene osobno i za  SŠ Prelog. Sudaca iz Hrvatske tamo je malo, koliko sam uspjela vidjeti ove godine bilo nas je svega troje“,  ističe Sanja Kovačić, prof. savjetnik.

NITKO PONOSNIJI OD RAVNATELJA TOMISLAVA GREGURA

Cjelokupno sudjelovanje, dvije medalje i pozicioniranje jedne nastavnice u međunarodnog suca s posebnim je ponosom prokomentirao i ravnatelj SŠ Prelog Tomislav Gregur, istaknuvši kako je sve ovo rezultat uistinu velikog rada i zalaganja u toj školi. Srednja škola Prelog poznata je kao „mala škola s velikim srcem“. Nakon ovakvih rezultata ponos u srcu još je veći, a uspjesi u Italiji dokaz da se u kontinuitetu radi ozbiljno i kvalitetno. Nemam riječi kojima bih izrazio sreću i zahvalnost što imam tako sjajne i motivirane nastavnike i ovakvu divnu djecu“, ističe ravnatelj Tomislav Gregur.

Na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju u Italiji koje se održavalo od 17. do 22. listopada Republika Hrvatska osvojila je 10 medalja, od čega ih je 5 stiglo u Regionalni centar Zabok  koji je svim školama na projektu financijski omogućio sudjelovanje. Srednja škola Prelog kontribuirala je u ovom sjajnom rezultatu s dvije medalje.

Željka Ivančok Varga

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja